De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Verreweg de meeste volwassenen hebben voor hun twintigste jaar een infectie met het virus doorgemaakt. Wanneer pubers de ziekte van Pfeiffer doormaken, hebben zij vaak lang klachten.
Bij pubers begint de ziekte van Pfeiffer meestal met hoofdpijn, koorts, keelpijn en rillerigheid. Daarna ontstaan vaak dikke en pijnlijke lymfeklieren en soms geelzucht. De keelontsteking duurt ongeveer twee weken, de lymfekliervergroting drie weken. De vermoeidheid kan nog twee tot drie maanden aanhouden. Na een doorgemaakte infectie kun je niet opnieuw besmet raken met het virus. Klachten kunnen in periodes van verminderde weerstand wel weer wat opspelen.
Het virus bevindt zich in het speeksel. Door zoenen kan het virus in de mond van een ander terechtkomen, vandaar ook wel de naam ‘kissing disease’. Je puber kan ook besmet raken door andermans bestek en glas te gebruiken. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal na 4 tot 7 weken.
Vanaf één week na de Pfeiffer besmetting gedurende lange tijd (tot 18 maanden) kan het virus uitgescheiden worden en anderen besmetten. Wie eenmaal besmet is, blijft het virus bij zich dragen en kan besmettelijk zijn voor anderen wanneer het virus weer de kop opsteekt en tot ziekte leidt.
Gebruik als 'patiënt' een eigen glas en bestek. Laat gedurende een jaar bestek en beker van iemand met Pfeiffer niet door een ander gebruiken. Was de handen na gebruik van het toilet, voor het bereiden van voedsel en voor het eten. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor je neus en mond en was hierna je handen of hoest in de plooi van je elleboog.
De ziekte geneest meestal zonder behandeling. Medicijnen kunnen soms ernstige klachten verminderen. Hierover kan worden overlegd met de huisarts. Pubers met de ziekte van Pfeiffer die zich goed voelen, kunnen gewoon naar school of hun werk.
Wil je meer lezen over de ziekte van Pfeiffer? Bekijk de website van het RIVM.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemEr is een wachtlijst voor deze bijeenkomst. Op 5 november is er nog wel ruimte..
Bekijk agenda itemWanneer en hoe start je met hapjes? Hoe bouw je hapjes op tot gezonde maaltijden?Twee..
Bekijk agenda itemDeze webinar is geschikt voor ouders en verzorgers van peuters in de leeftijd..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda item