Wat is de ziekte van Pfeiffer en hoe kan je puber besmetting tegengaan?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Verreweg de meeste volwassenen hebben voor hun twintigste jaar een infectie met het virus doorgemaakt. Wanneer pubers de ziekte van Pfeiffer doormaken, hebben zij vaak lang klachten.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Bij pubers begint de ziekte van Pfeiffer meestal met hoofdpijn, koorts, keelpijn en rillerigheid. Daarna ontstaan vaak dikke en pijnlijke lymfeklieren en soms geelzucht. De keelontsteking duurt ongeveer twee weken, de lymfekliervergroting drie weken. De vermoeidheid kan nog twee tot drie maanden aanhouden. Na een doorgemaakte infectie kun je niet opnieuw besmet raken met het virus. Klachten kunnen in periodes van verminderde weerstand wel weer wat opspelen.

Hoe raakt je puber besmet?

Het virus bevindt zich in het speeksel. Door zoenen kan het virus in de mond van een ander terechtkomen, vandaar ook wel de naam ‘kissing disease’. Je puber kan ook besmet raken door andermans bestek en glas te gebruiken. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal na 4 tot 7 weken.

Wanneer is Pfeiffer besmettelijk voor anderen?

Vanaf één week na de Pfeiffer besmetting gedurende lange tijd (tot 18 maanden) kan het virus uitgescheiden worden en anderen besmetten. Wie eenmaal besmet is, blijft het virus bij zich dragen en kan besmettelijk zijn voor anderen wanneer het virus weer de kop opsteekt en tot ziekte leidt.

Wat kun je puber doen om verspreiding te voorkomen?

Gebruik als 'patiënt' een eigen glas en bestek. Laat gedurende een jaar bestek en beker van iemand met Pfeiffer niet door een ander gebruiken. Was de handen na gebruik van het toilet, voor het bereiden van voedsel en voor het eten. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen. Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor je neus en mond en was hierna je handen of hoest in de plooi van je elleboog.

Wat kun je doen tegen de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte geneest meestal zonder behandeling. Medicijnen kunnen soms ernstige klachten verminderen. Hierover kan worden overlegd met de huisarts. Pubers met de ziekte van Pfeiffer die zich goed voelen, kunnen gewoon naar school of hun werk.

Wil je meer lezen over de ziekte van Pfeiffer? Bekijk de website van het RIVM.

(3176 9083 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven