Neerslachtigheid komt vrij veel voor bij pubers, bij wie de hersenen in de puberteit volop in ontwikkeling zijn. Soms zijn pubers een paar dagen droevig of lusteloos als het leven even niet meezit, waarna de normale situatie weer terug keert. Sommige pubers worden echter depressief, bijvoorbeeld als gevolg van verdrietige of ingrijpende gebeurtenissen. Pubers vinden het vaak moeilijk om te praten over hoe ze zich voelen.
Depressieve pubers kunnen een matte, sombere stemming hebben en prikkelbaar, boos, agressief of juist teruggetrokken zijn. Er kunnen daarbij ook lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld verlies aan energie. Zulke klachten hebben negatieve gevolgen op allerlei gebieden zoals schoolprestaties en het sociaal functioneren. Ze kunnen zelfs gedachten over zelfbeschadiging of zelfmoord krijgen. Een typische gedachte is dat er niets gedaan kan worden om een moeilijke situatie te veranderen. Als er bij je puber meerdere van de genoemde klachten langere tijd aanwezig zijn en niet te verhelpen zijn met gewone troost, dan kan er sprake zijn van een depressie.
Je kunt als ouder op een aantal manieren depressiviteit voorkomen:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemHet Mammacafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De kinderen kunnen vrij en veilig spelen. De toegang is gratis, je betaalt alleen € 0,50 voor koffie / thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of..
Bekijk agenda itemWordt het borstvoeding? Of toch flesvoeding? Of een combinatie van beiden? Ben..
Bekijk agenda itemJe kunt je er zo’n negen maanden op voorbereiden, maar dan ineens is je..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is bedoeld voor aanstaande ouders van een eerste kindje. Of..
Bekijk agenda item