Neerslachtigheid komt vrij veel voor bij pubers, bij wie de hersenen in de puberteit volop in ontwikkeling zijn. Soms zijn pubers een paar dagen droevig of lusteloos als het leven even niet meezit, waarna de normale situatie weer terug keert. Sommige pubers worden echter depressief, bijvoorbeeld als gevolg van verdrietige of ingrijpende gebeurtenissen. Pubers vinden het vaak moeilijk om te praten over hoe ze zich voelen.
Depressieve pubers kunnen een matte, sombere stemming hebben en prikkelbaar, boos, agressief of juist teruggetrokken zijn. Er kunnen daarbij ook lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld verlies aan energie. Zulke klachten hebben negatieve gevolgen op allerlei gebieden zoals schoolprestaties en het sociaal functioneren. Ze kunnen zelfs gedachten over zelfbeschadiging of zelfmoord krijgen. Een typische gedachte is dat er niets gedaan kan worden om een moeilijke situatie te veranderen. Als er bij je puber meerdere van de genoemde klachten langere tijd aanwezig zijn en niet te verhelpen zijn met gewone troost, dan kan er sprake zijn van een depressie.
Je kunt als ouder op een aantal manieren depressiviteit voorkomen:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda item