Hoe serieus neemt jouw puber het coronavirus?

Wie pubers in huis heeft, weet dat jongeren in deze leeftijd erg met zichzelf bezig zijn. Stukje bij beetje maken ze zich los van hun ouders en vormen hun eigen identiteit. Wat er in de wereld gebeurt, vinden ze niet zo interessant. Het liefst trekken ze zich daar niet al teveel van aan. Maar in deze coronatijd ontkomen we daar niet aan. 4 tips om te praten met pubers in coronatijd.

Tip 1: Hoe voelt je puber zich?

Wat weet je puber over het coronavirus? Zorg dat je actuele, juiste informatie hebt. Welke gevoelens maakt dit bij hem los? Angst, paniek of denkt hij: ‘Mij overkomt dit niet’?

Tip 2: Bespreek de maatregelen

Bespreek de maatregelen van de overheid en het nut hiervan. Probeer het wat dichter naar de wereld van je puber toe te halen. Bijvoorbeeld: “Door de maatregelen op te volgen, kunnen we de kans verkleinen dat oma besmet wordt, of de buurman, die ook al suikerziekte heeft.

Tip 3: Maak duidelijke afspraken

Maak afspraken met alle gezinsleden. Wat mag er op dit moment wel en wat niet? Wees daar heel duidelijk over. Als het nodig is: verbied! Een puber is niet altijd in staat om verantwoorde keuzes te maken. Een spontaan idee kan zomaar (tijdelijk) verboden zijn. Ook zijn er verschillen per regio mogelijk. Houd de informatie in de gaten en praat er samen over.

Tip 4: Gebruik tact en humor

Een ruzie met je puber vermijden? Dan heb je veel tact, geduld en een gezonde dosis humor nodig. Maar soms moet je even streng zijn. Het kan dan lijken of je kind het totaal niet me je eens is. Dat komt omdat pubers nogal plotseling en heftig kunnen reageren, zonder goed na te denken. Als ze dat eenmaal gedaan hebben, valt het allemaal wel mee en doen ze wat je zegt. Als ouder mag je weten: je hebt nog wel invloed op je puber (ook al voelt het soms van niet).

Meer coronatips

 

(668 2015 beoordelingen)
Terug naar boven