Hoe serieus neemt jouw puber het coronavirus?

Wie pubers in huis heeft, weet dat jongeren in deze leeftijd erg met zichzelf bezig zijn. Stukje bij beetje maken ze zich los van hun ouders en vormen hun eigen identiteit. Wat er in de wereld gebeurt, vinden ze niet zo interessant. Het liefst trekken ze zich daar niet al teveel van aan. Maar in deze coronatijd* ontkomen we daar niet aan. 4 tips om te praten met pubers in coronatijd.

Tip 1: Hoe voelt je puber zich?

Wat weet je puber al over het coronavirus? Zorg dat je actuele, juiste informatie hebt. Welke gevoelens maakt dit bij hem los? Angst, paniek of denkt hij: ‘Mij overkomt dit niet’?

Tip 2: Bespreek de maatregelen

Bespreek de maatregelen van de overheid en het nut hiervan. Probeer het wat dichter naar de wereld van je puber toe te halen. Bijvoorbeeld: “Door de maatregelen op te volgen, kunnen we de kans verkleinen dat oma besmet wordt, of de buurman, die ook al suikerziekte heeft.

Tip 3: Maak duidelijke afspraken

Maak afspraken met alle gezinsleden. Wat mag de komende tijd wel en wat niet? Wees daar heel duidelijk over. Als het nodig is: verbied! Een puber is niet altijd in staat om verantwoorde keuzes te maken. Een spontaan idee om samen in het park te chillen kan nu gewoon niet. Wat wel mag: buiten een frisse neus halen. Gaat hij samen met iemand anders, dan moet je puber de afstand van 1,5 meter aanhouden. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.

Tip 4: Gebruik tact en humor

Een ruzie met je puber vermijden? Dan heb je veel tact, geduld en een gezonde dosis humor nodig. Maar soms moet je even streng zijn. Het kan dan lijken of je kind het totaal niet me je eens is. Dat komt omdat pubers nogal plotseling en heftig kunnen reageren, zonder goed na te denken. Als ze dat eenmaal gedaan hebben, valt het allemaal wel mee en doen ze wat je zegt. Als ouder mag je weten: je hebt nog wel invloed op je puber (ook al voelt het soms van niet).

Meer coronatips

*De coronacrisis is nu (juli 2020) op een dusdanig laag niveau in Nederland, dat veel regels van het RIVM zijn versoepeld. Toch kan het zijn dat voor jouw gezin door isolatie of quarantaine tijdelijk strengere regels gelden. Ook kan het zijn dat op een keer voor de gemeente waar jij woont strengere regels gelden vanwege een lokale opleving van het virus. Vandaar dat we deze tips nog even aanhouden.

(78 238 beoordelingen)
Terug naar boven