Hoe overleeft je puber de feestdagen in de coronaperiode?

Voor jongeren vanaf 13 jaar gelden buiten schooltijd dezelfde maatregelen als voor volwassenen. Dus even geen feestjes, samen afspreken in de keet of met grote groepen chillen bij iemand thuis. 

Maar hoe kun je je puber helpen om zich aan de maatregelen te houdenWe begrijpen dat dit best lastig is. Hoe stel je regels, maar geef je ook hulp en steun? En hoe hou je de periode van de kerstvakantie ook nog een beetje leuk en prettig voor je kind en voor jezelf? Hieronder een paar tips.  

Tip 1: Maak samen plannen, maak het gezellig 

Biedt een prettige en stimulerende omgeving. Jongeren die zich niet vervelen, hoef je minder te verbieden en de sfeer wordt er prettiger van in huis. Overleg wat je kind fijne bezigheden vindt en maak samen een plan voor tijdens de vakantie. Wat gaan jullie samen doen in de vakantie? Waar heeft je kind behoefte aan in de vakantie? Betrek je kind bij jouw activiteiten, maak het gezellig.  

Tip 2: Maak heldere afspraken

Wees duidelijk in dat je verwacht dat je kind zich aan de maatregelen houdt en dat je dat belangrijk vindt. Maak heldere afspraken. Bijvoorbeeld: waar ga je wel heen en waar ga je niet heen? Met wie spreek je af? Met hoeveel mensen ben je daar? Wat doe je als het er teveel worden? Het lijkt soms of jongeren niet luisteren naar wat je zegt, maar als jij duidelijk bent in wat je verwacht, nemen ze daar meer van mee dan je vaak denkt.   

Tip 3: Help je puber een eigen 'bubbel' te kiezen

Het is belangrijk dat je kind gedurende de periode afspreekt met een zeer beperkt aantal anderen. Help je kind door samen na te denken over wie dat zijn. Samen met je kind kan je kiezen met welke vrienden / vriendinnen hij of zij de komende tijd afspreekt. Vraag ook bij de ouders van vrienden/vriendinnen na of het goed is dat zij met elkaar afspreken. Geef zelf het goede voorbeeld. Pubers zijn daar extreem gevoelig voor. 

Tip 4: Zoek het juiste argument 

Leg duidelijk uit waarom we dit doen. Hou, waar mogelijk, de redenen dichtbij. “we doen dit zo, zodat opa veilig kerstmis kan vieren met ons.” Of “we doen dit zo omdat ik in de zorg werk en het belangrijk is dat ik geen kwetsbare mensen besmet”. Of "je doet dit voor je vriend(in) met een onderliggende ziekte". Bespreek met je kind wat hij/zij belangrijk vindt en voor hem/haar redenen zijn om zich aan de maatregelen te houden. 

Tip 5: Hoe reageer je op groepsdruk?

Je kind komt leeftijdsgenoten tegen die zich niet aan de regels houden. Bedenk samen met je kind waarom hij/zij zich wel aan de maatregelen wil houden en daarom ergens niet aan mee wil doen. Bijvoorbeeld: ”nee, ik ga niet chillen, want ik wil graag mijn familie zien in de vakantie en dan is het belangrijk dat we gezond blijven.” Of “nee, ik spreek in deze periode alleen met twee goede vriendinnen af.” Of “testen is misschien wel gratis, maar mijn oma is onbetaalbaar.” 

Dat geldt ook voor jou als ouder. In de vriendengroep van jouw kind zullen misschien ouders zitten die minder strikt zijn naar hun kinderen toe. Leg aan je kind uit dat de maatregelen voor iedereen gelden. Tegen andere ouders kan je zeggen:”ik merk dat mijn kind het ontzettend lastig vindt om zich aan de maatregelen te houden. Is het een idee als wij samen afspraken maken om ze daar bij te helpen? Want volgens mij zitten we allemaal met dit dilemma.” Je zult zien dat meer ouders hiermee worstelen.  

En verder; geef complimenjes, wees realistisch (het is pittig in deze tijd voor je jongere), praat erover en zorg goed voor jezelf!

Last but not least:

Tip 6: Gebruik tact en humor

Een ruzie met je puber vermijden? Dan heb je veel tact, geduld en een gezonde dosis humor nodig. Maar soms moet je even streng zijn. Het kan dan lijken of je kind het totaal niet me je eens is. Dat komt omdat pubers nogal plotseling en heftig kunnen reageren, zonder goed na te denken. Als ze dat eenmaal gedaan hebben, valt het allemaal wel mee en doen ze wat je zegt. Als ouder mag je weten: je hebt nog wel invloed op je puber (ook al voelt het soms van niet).

Meer coronatips

 

(449 1351 beoordelingen)
Terug naar boven