De maatregelen veranderen regelmatig. Geen school? Niet met je vrienden chillen? Niet naar je weekendbaantje? Niet uitgaan? Logisch dat je puber af en toe stevig baalt. Neem regelmatig de tijd om naar je kind te luisteren en praat over hoe hij zich voelt. Is je puber gefrustreerd? Boos? Verdrietig? Die gevoelens mogen er zijn.
Bekijk samen de adviezen van het RIVM en probeer uit te leggen waarom de maatregelen nodig zijn. Geef zelf het goede voorbeeld, maar maak ook duidelijk wat je puber wel of niet mag.
Zit je in een lockdown of in isolatie? Hoe vul je dan je dag in? Wat moet er op een dag allemaal gebeuren en wanneer wil je kind dat doen? Maak samen een dagplanning. Let erop dat jij niet alle onderdelen invult, maar laat je puber zelf met ideeën komen. Het is slim als je afspraken maakt over: opstaan en naar bed gaan, schermtijd, schoolwerk, eten, snacken, ontspannen en bewegen.
Er mag van alles niet, maar daarnaast is er nog zoveel wat wel kan. Jongeren hebben meer bewegingsvrijheid dan volwassenen. Daarnaast kunnen ze gamen, appen en videobellen met vrienden. Thuis een workout doen, lezen, puzzelen. ’s Avonds met z’n allen een spannende serie kijken. Ook kan je puber meehelpen in het huishouden: eigen kamer schoonmaken, wasgoed vouwen, stofzuigen, koken, de tuin netjes maken. Vind je puber het leuk om een ander blij te maken? Dan kan hij misschien een boodschap doen voor opa of een zieke buur.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item