Baalt jouw puber ook zo van de coronaperiode?

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn best streng. De spanningen thuis kunnen daardoor flink oplopen. Vier tips om samen met je puber deze tijd zo goed mogelijk door te komen.

Tip 1: Luister en praat

De maatregelen veranderen regelmatig. Geen school? Niet met je vrienden chillen? Niet naar je weekendbaantje? Niet uitgaan? Logisch dat je puber af en toe stevig baalt. Neem regelmatig de tijd om naar je kind te luisteren en praat over hoe hij zich voelt. Is je puber gefrustreerd? Boos? Verdrietig? Die gevoelens mogen er zijn.

Tip 2: Geef grenzen aan

Bekijk samen de adviezen van het RIVM en probeer uit te leggen waarom de maatregelen nodig zijn. Geef zelf het goede voorbeeld, maar maak ook duidelijk wat je puber wel of niet mag.

Tip 3: Maak samen een planning

Zit je in een lockdown of in isolatie? Hoe vul je dan je dag in? Wat moet er op een dag allemaal gebeuren en wanneer wil je kind dat doen? Maak samen een dagplanning. Let erop dat jij niet alle onderdelen invult, maar laat je puber zelf met ideeën komen. Het is slim als je afspraken maakt over: opstaan en naar bed gaan, schermtijd, schoolwerk, eten, snacken, ontspannen en bewegen.

Tip 4: Blijf positief, veel mag wél

Er mag van alles niet, maar daarnaast is er nog zoveel wat wel kan. Jongeren hebben meer bewegingsvrijheid dan volwassenen. Daarnaast kunnen ze gamen, appen en videobellen met vrienden. Thuis een workout doen, lezen, puzzelen. ’s Avonds met z’n allen een spannende serie kijken. Ook kan je puber meehelpen in het huishouden: eigen kamer schoonmaken, wasgoed vouwen, stofzuigen, koken, de tuin netjes maken. Vind je puber het leuk om een ander blij te maken? Dan kan hij misschien een boodschap doen voor opa of een zieke buur.

Meer coronatips

 

(773 2316 beoordelingen)
Terug naar boven