Baalt jouw puber ook zo van de coronaperiode?

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus* tegen te gaan, zijn best streng. De spanningen thuis kunnen daardoor flink oplopen. Vier tips om samen met je puber deze tijd zo goed mogelijk door te komen.

Tip 1: Luister en praat

Geen school. Niet met je vrienden chillen. Niet naar je weekendbaantje. Niet uitgaan. Thuiszitten met het hele gezin. Logisch dat je puber af en toe stevig baalt. Neem regelmatig de tijd om naar je kind te luisteren en praat over hoe hij zich voelt. Is je puber gefrustreerd? Boos? Verdrietig? Die gevoelens mogen er zijn.

Tip 2: Geef grenzen aan

Bekijk samen de adviezen van het RIVM en probeer uit te leggen waarom de maatregelen nodig zijn. Geef zelf het goede voorbeeld, maar maak ook duidelijk wat je puber wel of niet mag.

Tip 3: Maak samen een planning

Wat moet er op een dag allemaal gebeuren en wanneer wil je kind dat doen? Maak samen een dagplanning. Let erop dat jij niet alle onderdelen invult, maar laat je puber zelf met ideeën komen. Het is slim als je afspraken maakt over: opstaan en naar bed gaan, schermtijd, schoolwerk, eten, snacken, ontspannen en bewegen.

Tip 4: Blijf positief, veel mag wél

Er mag van alles niet, maar daarnaast is er nog zoveel wat wel kan. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Ze kunnen gamen, appen en videobellen met vrienden. Thuis een work out doen, lezen, puzzelen. ’s Avonds met z’n allen een spannende serie kijken. Ook kan je puber meehelpen in het huishouden: eigen kamer schoonmaken, wasgoed vouwen, stofzuigen, koken, de tuin netjes maken. Vind je puber het leuk om een ander blij te maken? Dan kan hij misschien een boodschap doen voor opa of een zieke buur.

Meer coronatips

*De coronacrisis is nu (juli 2020) op een dusdanig laag niveau in Nederland, dat veel regels van het RIVM zijn versoepeld. Toch kan het zijn dat voor jouw gezin door isolatie of quarantaine tijdelijk strengere regels gelden. Ook kan het zijn dat op een keer voor de gemeente waar jij woont strengere regels gelden vanwege een lokale opleving van het virus. Vandaar dat we deze tips nog even aanhouden.

(73 224 beoordelingen)
Terug naar boven