Wat gebeurt er in de seksuele ontwikkeling bij peuters?

Veel ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van hun kind. Want er gebeurt veel op dit gebied met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Ook bij peuters. Bij de ene peuter verloopt de seksuele ontwikkeling zonder zorgen en heel geleidelijk, bij de andere peuter gaat het met horten en stoten. Dat kan je als ouder onzeker of ongerust maken.

Dit artikel is een hulpmiddel om veranderingen te herkennen en om er adequaat op in te kunnen spelen. Het is geen vast gegeven, omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.

Lichaam onderzoeken

Peuters worden zich bewust van zichzelf en hun lichaam. Ze leren ook dat ze er anders uitzien dan andere kinderen en volwassenen. Ook leren ze dat ze een jongetje of een meisje zijn. Ze ontwikkelen hun identiteit. Het eigen lichaam en dat van anderen wordt ineens heel interessant. Peuters kunnen hun eigen lijf en geslachtsdelen dan ook uitgebreid gaan bestuderen en tonen aan andere kinderen en volwassenen. Peuters raken hun geslachtsdeel vaak aan omdat het hen een prettig gevoel geeft.

Grenzen ontdekken

Peuters hebben nog veel behoefte aan lichamelijk contact en knuffelen. Ze leren ook al een beetje wat ‘wel en niet mag’. Tegelijkertijd gaan kinderen op deze leeftijd hun grenzen ontdekken. Ze merken dat het zeggen van bepaalde woorden een reactie geeft in de omgeving. Dat is spannend en leuk. Daarom gaan ze die woorden herhalen.

Meer LOES-tips

(3050 8824 beoordelingen)
Terug naar boven