Veel ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van hun kind. Want er gebeurt veel op dit gebied met kinderen tussen de nul en achttien jaar. Ook bij peuters. Bij de ene peuter verloopt de seksuele ontwikkeling zonder zorgen en heel geleidelijk, bij de andere peuter gaat het met horten en stoten. Dat kan je als ouder onzeker of ongerust maken.
Dit artikel is een hulpmiddel om veranderingen te herkennen en om er adequaat op in te kunnen spelen. Het is geen vast gegeven, omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt.
Peuters worden zich bewust van zichzelf en hun lichaam. Ze leren ook dat ze er anders uitzien dan andere kinderen en volwassenen. Ook leren ze dat ze een jongetje of een meisje zijn. Ze ontwikkelen hun identiteit. Het eigen lichaam en dat van anderen wordt ineens heel interessant. Peuters kunnen hun eigen lijf en geslachtsdelen dan ook uitgebreid gaan bestuderen en tonen aan andere kinderen en volwassenen. Peuters raken hun geslachtsdeel vaak aan omdat het hen een prettig gevoel geeft.
Peuters hebben nog veel behoefte aan lichamelijk contact en knuffelen. Ze leren ook al een beetje wat ‘wel en niet mag’. Tegelijkertijd gaan kinderen op deze leeftijd hun grenzen ontdekken. Ze merken dat het zeggen van bepaalde woorden een reactie geeft in de omgeving. Dat is spannend en leuk. Daarom gaan ze die woorden herhalen.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemDe puberteit is sowieso een roerige tijd en de Corona-jaren hebben een extra..
Bekijk agenda itemHoe kun je er nu voor zorgen dat de scheiding de kinderen zo min mogelijk belast?Een..
Bekijk agenda itemWeet jij al waar je voor kiest: borst- of flesvoeding? Tijdens je zwangerschap..
Bekijk agenda itemWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda item