Hoe bereid je je peuter voor op een nieuwe baby?

Een nieuw broertje of zusje betekent grote veranderingen voor je hele gezin. Het ene moment kan je peuter opgetogen reageren en het andere moment kan hij/ zij erg jaloers zijn. Het is belangrijk je peuter goed voor te bereiden op de komst van de nieuwe baby.

Tip 1

Vertel het  van tevoren. Praat over andere gezinnen met broertjes en zusjes. Zeg niet dat je een baby krijgt om hem/haar een speelkameraadje te geven. Je peuter kan teleurgesteld zijn als hij/zij merkt dat de baby veel slaapt en nog niet kan spelen.

Tip 2

Praat over baby’s. Leg uit dat ze veel slapen, huilen en nog niet kunnen spelen of rondlopen. Laat foto’s zien van toen je peuter zelf nog een baby was en vertel er over.

Tip 3

Betrek je peuter bij de voorbereidingen. Laat voelen dat de baby schopt en laat je peuter helpen om de babykamer in te richten. Ook kun je zorgen voor een cadeau dat van de baby voor je peuter is of andersom.

Tip 4

Breng veranderingen in routine ruim van tevoren aan. Dat geeft je peuter de tijd om zich aan te passen. Het kan nodig zijn om je peuter van een ledikant naar een bed te verplaatsen, of naar een andere slaapkamer. Zeg niet dat deze verandering komt door de baby. Dat kan je peuter jaloers maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “je bent nu een grote meid geworden, dus mag je in een grote-meiden-bed slapen.”

Tip 5

Regel oppas voor je peuter tijdens de bevalling. Als je baby niet thuis geboren wordt, vertel dan van tevoren aan je peuter waar je heen gaat en wie op hem/haar past. Laat weten dat het misschien ook ’s nachts kan gebeuren. Het is verstandig om je peuter in dat geval toch even wakker te maken en afscheid te nemen.

Tip 6

Als de baby er is, zorg er dan voor dat je peuter snel kan komen kijken. Zo neemt zijn/haar eventuele ongerustheid af. Je peuter kan stil, afstandelijk of overstuur zijn als hij/zij op bezoek komt. Wees hier op voorbereid en accepteer de reactie. Als je een paar dagen weg blijft, houd dan contact door bijvoorbeeld te bellen.

Tip 7

Als de baby er is, houd dan de dagelijkse routine zoveel mogelijk aan. Zoals de etenstijden, bedtijd en dagelijkse activiteiten als kinderopvang of peuterspeelzaal.

Tip 8

Betrek je peuter bij de verzorging. Vraag of hij/zij wil helpen door bijvoorbeeld een luier te pakken. Prijs je peuter als hij/zij goed helpt. Dwing niet om te helpen. Laat je peuter zien hoe hij/zij de baby kan vasthouden of aanraken.

Tip 9

Besteed elke dag tijd en aandacht aan je peuter. Probeer vaak samen wat tijd door te brengen. Je kunt je peuter ook verwennen met een speciaal uitje voor hem/haar alleen. Vertel regelmatig dat je van hem/haar houdt.

Tip 10

Zorg tijdens de  voedingstijden van je baby dat je peuter op een veilige plek is, met genoeg interessante dingen om te doen. Dit kan veel problemen voorkomen. Het is ook goed om speciaal speelgoed te hebben waar je peuter alleen mee mag spelen als je de baby aan het voeden bent. Dat geeft hem/haar iets om naar uit te kijken. Ook kun je een hapje en een drankje klaar zetten.

Tip 11

Erken gevoelens van je peuter. Als hij/zij zegt dat een baby niet leuk is, laat dan weten dat je begrijpt hoe hij/zij zich voelt. Geef toe dat het niet altijd leuk is, maar blijf niet stilstaan bij negatieve gevoelens.

Tip 12

Gebruik je normale opvoedmethode en negeer babyachtig gedrag. Prijs je peuter als hij/zij zich goed gedraagt.

 

(1748 5053 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven