Vindt jouw peuter het moeilijk om speelgoed te delen?

Leren delen is een belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen. Peuters kunnen soms moeilijk hun eigen speelgoed afstaan of pakken dingen van een ander kind af. Ze zijn heel erg op zichzelf gericht en kunnen zich nog niet verplaatsen in de ander. Peuters spelen ook vaak naast elkaar in plaats van met elkaar. Op de leeftijd van 4 à 5 jaar begrijpen kinderen meestal dat je ook iets om de beurt kunt doen en speelgoed kan delen.

Tip 1: Geef de peuters apart iets te doen

Geef peuters ieder apart iets te doen als je niet op ze kunt letten. Zorg dat er voldoende afstand tussen ze zit en geef ze een compliment als ze lief spelen.

Tip 2: Behandel elk kind hetzelfde

Behandel elk kind hetzelfde. Laat niet toe dat je jongste kind dingen afpakt van zijn/haar broer of zus omdat hij/zij de kleinste is. Oudere kinderen kunnen gefrustreerd raken als ze hun kleine broertje of zusje altijd zijn/haar zin moeten geven. Behandel kinderen die op bezoek zijn hetzelfde als je eigen kinderen.

Tip 3: Geef het goede voorbeeld

Leer je kind delen door te laten zien hoe het moet. Geef je kind bijvoorbeeld een stuk van het koekje dat je eet, of laat hem/haar meedoen met wat jij doet.

Tip 4: Leuke activiteiten

Kies leuke activiteiten uit om het delen met andere kinderen te leren. Bijvoorbeeld kleien, spelen met auto’s of iets bouwen met blokken. Laat de kinderen een paar minuten samenspelen. Houd het spelen goed in de gaten en geef de kinderen compliment als het goed gaat.

Tip 5: Reageer snel bij afpakken

Reageer snel als je ziet dat je kind iets afpakt. Stop met wat je aan het doen bent, ga bij je kind staan en zeg rustig dat hij/zij het netjes moet vragen en op zijn/haar beurt moet wachten. Zeg ook precies waar je kind mee moet stoppen en wat hij/zij in plaats daarvan moet doen. Bijvoorbeeld: ‘Eline, stop met de bal afpakken en geef die terug aan Sandra. Als jij met de bal wil moet je het netjes vragen.’ Geef je kind een compliment als dat lukt.

Tip 6: Kies een oplossing die past bij de situatie 

Als je kind niet doet wat jij vraagt, kies dan een oplossing die past bij de situatie. Pak bijvoorbeeld de bal af en geef die aan het andere kind. Leg uit waarom je dit doet. ‘ Eline, je pakt weer de bal af. Nu mag Sandra nog een poosje met de bal.’ Meestal is vijf minuten niet mogen meedoen aan een activiteit lang genoeg. Negeer protest en ga niet in discussie. Als de tijd om is, laat je kind dan nog een keer netjes vragen of hij/zij nu mag.

Tip 7: Kind een minuut apart zetten

Als je kind niet meewerkt kun je je kind een minuut apart zetten. Dat kan eerst in dezelfde ruimte, maar als je kind wat ouder is en tegenstribbelt ook in een andere ruimte. Vertel dat je kind 1 minuut stil moet zitten. Als je kind dat heeft gedaan, kun je hem/haar weer mee laten doen. Soms moet je dit meerdere keren herhalen.

Tip 8: Geef niet direct je jongste kind zijn/haar zin

Soms maken kinderen ruzie om speelgoed en heb je niet gezien wat er is gebeurd. Geef dan niet direct je jongste kind zijn/haar zin. Vraag ook niet aan een ouder kind wat er is gebeurd omdat je dat niet kunt controleren bij een peuter. Bepaal zelf wie er nu eerst met het speelgoed mag spelen. Geef elk kind op een ander moment de kans om als eerste te spelen. Negeer protest. Als er problemen blijven, verwijder dan het speelgoed. Geef het na vijf minuten terug en help de kinderen te beslissen wie er het eerst mee mag spelen. Geef een compliment als het goed gaat.

Meer LOES-tips

  • Tekst
(2952 8776 beoordelingen)
Terug naar boven