Sommige peuters vinden het moeilijk als papa of mama weggaat. Ze kunnen gaan huilen bij het afscheid en aan je gaan hangen. Ze willen niet meer van je gescheiden worden. In deze fase is het heel normaal dat je kind zo reageert, dit wordt scheidingsangst of verlatingsangst genoemd.
Scheidingsangst kan zich uiten door ongerust lijken, huilen, schreeuwen, protesteren of zich vastklampen aan de ouder en weigeren om hem/haar los te laten. Het is normaal gedrag dat past bij de veranderingen in de sociale ontwikkeling van je kind. Als een kind zijn belangrijkste verzorger uit het oog verliest kan hij/zij overstuur raken. Je kind weet niet hoe lang hij/zij van de ouder gescheiden zal zijn. Ook kan je kind nog geen beeld van zijn/haar ouders maken.
Als je kind vier jaar is zal hij/zij steeds beter tegen een korte scheiding kunnen. Dan wordt de omgeving vertrouwder en begint hij/zij ook te praten. Hij/zij kan zichzelf dan beter redden en hierdoor ebt de verlatingsangst (meestal) vanzelf weer weg.
Om je kind te helpen zich veilig te voelen is het belangrijk om tijd en aandacht aan haar te besteden. Kinderen kunnen beter omgaan met nieuwe uitdagingen als ze veel warme, zorgzame en plezierige ervaringen met hun ouders hebben. Probeer zoveel mogelijk naar je kind te kijken en met haar te praten en haar vast te houden (waarschijnlijk doe je dit al...)
Wat kun je doen?
Beperk het aantal scheidingen zo veel mogelijk. Als je thuis bent, blijf dan zoveel mogelijk bij je zoon/dochter in de buurt tijdens je dagelijkse activiteiten. Als je de kamer moet verlaten, wacht dan om te kijken of je kind je wil volgen. Je kunt dan ook tegen hem/haar blijven praten zodat hij/zij hoort dat je in de buurt bent, of neem hem/haar mee naar de andere ruimte. Ga niet weg zonder wat te zeggen omdat hij/zij hier angstig en onzeker van kan worden.
Bereid je kind voor op het vertrek. Vertel kort voordat je vertrekt aan hem/haar dat je zo dadelijk weg gaat, doe dit op een korte positieve manier. Als hij/zij dan aangeeft hier moeite mee te hebben kun je een knuffel geven die hem/haar dierbaar is zodat je kind wat getroost wordt.
Wees consequent als je weg moet gaan, gebruik dan een standaardzin die je kan gebruiken om hem/haar te laten weten dat je weggaat zoals: "Tot straks, lieverd?".
Neem de tijd om te vertrekken zodat je kind wat kan wennen aan het idee. Ga niet weg zonder afscheid te nemen, kinderen worden hier juist meer onzeker van en zo kan er juist angst ontstaan voor scheiding.
Het is belangrijk dat je de angst wel serieus neemt. Dit kun je doen door je kind te vertellen wat er gebeurt, bijv.: "Ik zie dat je het moeilijk vindt dat ik wegga. Je wordt er een beetje verdrietig en bang van". Als je dit zegt dan zal ze zich begrepen voelen.
Zorg ervoor dat door het huilen het afscheid niet langer gaat duren. Hou een vast ritueel aan zoals ook in tip 3 staat. Neem een vastbesloten en doortastende houding aan. Dit zorgt voor duidelijkheid en hiermee laat je aan je kind zien dat je er vertrouwen in hebt dat het goed gaat komen.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item