Regels en grenzen stellen bij jonge kinderen

Jonge kinderen willen graag de wereld om zich heen te ontdekken. Gelukkig, want zo kan je kind zich goed ontwikkelen. Ook krijgen ze een eigen wil. Kinderen hebben simpele regels en duidelijke grenzen nodig. 

Duidelijkheid en veiligheid

Grenzen bieden een kind houvast en duidelijkheid. Door grenzen te stellen voelt een kind zich veilig, omdat hij weet wat er van hem wordt verwacht. Duidelijkheid en veiligheid helpen een kind om zelfvertrouwen op te bouwen. Vooral jonge kinderen zoeken graag en vaak de grenzen op. Het is aan de ouders om deze grenzen te bewaken. Zelfs als een peuter of kleuter hard zijn best doet om deze te verschuiven. Grenzen stellen betekent naast dingen verbieden, ook vertellen wat wél mag.

Trek het je niet persoonlijk aan als je kind de grenzen opzoekt. Bedenk dat hij gewoon test tot hoe ver hij kan gaan en hoe consequent jij bent. Probeer het te zien als een leermoment. Je kind leert hiermee zijn grenzen te kennen en welk gedrag wel of niet gepast is.

Beseffen en opvolgen van regels

Als je kind tussen de 1,5 en 3 jaar oud is, kun je beginnen met het stellen van regels.  Jonge kinderen passen de regel vaak alleen toe wanneer de persoon die hem gesteld heeft erbij is. Je kind beseft zich nog niet dat de regel ook geldt als je er niet bij bent. Dat ontwikkelt zich als je kind ongeveer 3 jaar is. Als je kind ongeveer 6 jaar is krijgt het een eigen geweten.

Tips bij grenzen stellen

Tip 1: Nuttige regels

Je kind moet er iets van de regel kunnen leren of het moet je kind bescherming bieden.

Tip 2: Hou het beperkt

Te veel regels zorgen ervoor dat je kind zich er steeds minder van aantrekt. Ook voor jou als ouder is het vermoeiend om steeds bezig te zijn met het bewaken van grenzen. 

Tip 3: Consistent en geduldig

Het houden aan regels heeft tijd nodig. Het is belangrijk dat je niet de ene keer ja en de andere keer nee zegt. Handel ook meteen op het moment dat het kind de grens bereikt of net daarvoor. Laat hierbij merken dat je last hebt van het gedrag van je kind en niet je kind zelf. Deze tips helpen je bij wat je kan doen als je jouw kind ongehoorzaam is. Ook moeten grenzen bij beide ouders hetzelfde zijn. Het werkt verwarrend wanneer iets van de ene ouder niet mag en van de ander wel.

Tip 4: Het goede voorbeeld

Belangrijk is om zelf het goede voorbeeld te geven door je ook aan de gestelde regels te houden. Gaat het goed? Geef je kind dan eens een complimentje.  

Tip 5: Samen bedenken

Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Het kan dan helpen om grenzen en regels in overleg met je kind vast te stellen. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. En bied alternatieven, zodat duidelijk is wat wél mag.

Gerelateerde tips

 
(354 981 beoordelingen)
Terug naar boven