Mijn peuter ontdekt zijn/haar lichaam, wat nu?

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al bij de geboorte en gaat door totdat ze 18 jaar zijn. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo.

Bewustwording bij peuters

Peuters worden zich bewust van zichzelf en hun lichaam. Ze ontwikkelen hun identiteit en ze leren dat ze een jongetje of een meisje zijn.

Nieuwsgierig

Peuters willen weten wat het verschil is tussen een jongen en een meisje. Ze vinden hun eigen lichaam en dat van anderen enorm interessant. Ze kunnen zomaar hun onderbroek uittrekken als er visite is, of in het bijzijn van anderen aan hun geslachtsdelen zitten.

Eigen lichaam ontdekken

Peuters ontdekken geleidelijk aan hun eigen lichaam. Ze vinden het heerlijk om af en toe in hun blootje te lopen, of in een zwembroek of badpak in de zomer. Zo voelen ze ook de zon op hun huid, het zand op hun lichaam en grassprietjes onder hun blote voeten. Bovendien kun je je makkelijker bewegen zonder al die kleren aan. Het is belangrijk dat kinderen zich goed voelen in hun eigen lichaam.

Geslachtsdelen

Veel peuters zijn heel nieuwsgierig naar hun lijf, dus ook naar hun geslachtsdelen. Als ze zich veilig en vertrouwd voelen, vinden ze het soms ook lekker om eraan te zitten, meestal als ze bloot zijn. Jongetjes kunnen daarvan een stijve penis krijgen.

Veel ouders weten niet hoe ze moeten reageren als hun kind dit doet. Het beste is om kinderen gewoon hun gang te laten gaan. Dit gedrag is normaal en hoort bij de seksuele ontwikkeling van je peuter.

Gezonde seksuele ontwikkeling

De houding van ouders is heel belangrijk voor een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen. Als je moeite hebt met dit deel van de ontwikkeling van je kind, kijk dan eens op de website Kindenseksualiteit.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(2059 6017 beoordelingen)
Terug naar boven