Mag je je stem verheffen als je kind ongehoorzaam is?

Bij veel mensen en ook kinderen kun je gemakkelijk boze gevoelens omhoog halen door met een boze stem tegen ze te praten. Daarom zie je vaak dat een boze stem van een ouder bij kinderen strijd oproept. Vaak is dit niet wat ouders willen bereiken. Je wilt dat jouw kind naar je luistert en dat hij of zij gehoorzaamt. Je wilt al helemaal niet dat je kind een grote mond opzet.

Tip 1: Praat op een rustige toon

Ouders willen hun kind nieuw gedrag aanleren en dit lukt beter als kinderen ontspannen zijn en niet bang zijn om fouten te maken. Een rustige stem helpt daarbij. LOES raadt je daarom aan om op een rustige toon tegen je kind te blijven praten, ook als je kind ongehoorzaam is of fouten maakt.

Tip 2: Wees consequent

Veel ouders proberen met de klank van hun stem hun woorden kracht bij te zetten. Ze gaan bijvoorbeeld schreeuwen als hun kind ongehoorzaam is. Deze manier van opvoeden kent echter nadelen:
• zoals gezegd, je kind kan fel worden en zelf ook gaan schreeuwen;
• kinderen kunnen gaan denken dat ze pas hoeven te luisteren als er tegen ze geschreeuwd wordt;
• kinderen kunnen het voorbeeld van hun ouders volgen (namelijk gaan schreeuwen om iets voor elkaar te krijgen);
• door de felle reacties van ouders en kinderen kan een gespannen sfeer in huis ontstaan.
Als ouders word je geloofwaardig bij kinderen door consequent te zijn. Door direct op te treden als kinderen ongehoorzaam zijn en dit iedere keer op dezelfde manier te doen, leren kinderen de regels en weten ze dat het menens is wat hun ouders zeggen.

Gerelateerde tips:

(2699 7763 beoordelingen)
Terug naar boven