Is jouw peuter ook zo'n driftkop?

Als je peuter voor het eerst een driftbui heeft, kan dat je enorm verrassen. Vooral als de driftbui in het openbaar gebeurt. Het is niet uitzonderlijk dat jonge kinderen driftbuien hebben, vooral bij 2-jarigen komen ze nogal eens voor. Het beste is om driftbuien zodra ze zich voordoen, meteen op een goede manier aan te pakken.

Tip 1: Maak het huis peuterveilig

Maak je huis peuterveilig zodat er maar een paar dingen zijn waarvoor 'afblijven' geldt. Berg waardevolle en breekbare spullen op, breng kinderveilige sluitingen aan en plaats een hekje voor de trap.

Tip 2: Maak het overzichtelijk

Maak zijn wereld overzichtelijk. Benoem door de dag heen wat je aan het doen bent en wat er gaat gebeuren. Zo weet je kind wat hij kan verwachten. Stel een paar regels op die passen bij de leeftijd van je kind. Bouw bijvoorbeeld een vaste routine op rond eet- en slaaptijden.

Tip 3: Geef je kind iets te doen

Geef je kind iets te doen in situaties waarin je kind zich vervelend zou kunnen gedragen.

Tip 4: Bekijk of het verzoek redelijk is

Beslis eerst of een verzoek van je kind redelijk is, in plaats van automatisch 'Ja' of 'Nee' te zeggen.

Tip 5: Ga goed om met een driftbui

Leidt de driftbui niet tot onveilige situaties? Dan kun je een driftbui van een peuter jonger dan 2 jaar negeren. Dat betekent: niets zeggen en niet naar je kind kijken. Geef op geen enkele wijze aandacht aan je kind. Doe dat pas als de driftbui over is. Geef dan een complimentje omdat je kind weer rustig is. Bij oudere kinderen kun je een heldere instructie geven: "Mark, stop nu meteen met schreeuwen. Als je iets wilt hebben kun je het ook gewoon zeggen". Wanneer de driftbui aanhoudt, kun je een time-out toepassen. Dit doe je door je kind een paar minuten apart te zetten. Of afhankelijk van de situatie, zelf even de kamer uit te gaan.

Tip 6: Driftbuien in het openbaar

Driftbuien in het openbaar maken het moeilijk om het kind te negeren of een time-out te gebruiken. Zoek dan een rustige plek, zoals een bankje in het park of de auto. Zeg je kind dat het rustig moet gaan zitten. Blijf erbij wachten, zonder te praten, totdat je kind ongeveer 30 seconden stil is. Zeg dan dat je blij bent dat hij/zij weer rustig is. En ga door met waar je mee bezig was. Wanneer dit geen succes heeft kun je besluiten naar huis te gaan en het later opnieuw te proberen.

Voor meer informatie kun je terecht bij de jeugdverpleegkundige {consultatiebureau 0 tot 4 jaar} of bij LOES.

Gerelateerde tips:

(2682 7649 beoordelingen)
Terug naar boven