Het zindelijk worden gebeurt meestal in fasen en lukt pas als je kind er rijp voor is. Als kinderen net zindelijk zijn, komen 'ongelukjes' vaak voor. Als ouder kun je er soms moedeloos van worden; weer een natte broek, weer het beddegoed wassen.
Maar onthoud: elk kind krijgt vroeg of laat een hekel aan zijn natte of vieze broek en wordt dan zindelijk. Wat je kunt doen, is je kind helpen en het zindelijk worden prettig laten verlopen. Zorg ervoor dat het zindelijk worden geen machtstrijd wordt (zie tip 6).
Bedenk dat je kind drie dingen moet kunnen voordat het zindelijk kan worden:
Volg in de zindelijkheidstraining de stappen die je eerder al volge. Het ging eerder ook goed, dus houd dezelfde aanpak aan. Je kunt deze stappen met je kind bespreken en naspelen met de pop of knuffel.
Zorg dat je kind het potje of de wc gemakkelijk kan bereiken. Gebruik een potje of een wc met een kinderbril en een opstapje.
Vraag je kind of hij of zij naar de wc moet: bij het spelen, bij het naar bed gaan en voordat je weggaat. Hiermee voorkom je ongelukjes. Geef een complimentje als je kind goed meewerkt.
Geef je kind dus een complimentje als plassen of poepen op de wc of het potje lukt. Laat je kind bijvoorbeeld een sticker op een kalender plakken, of geef een kleinigheidje zoals een knikker. Blijf rustig en reageer neutraal als er niets komt.
Wanneer je kind toch in de broek heeft geplast, wordt dan niet boos. Geef geen straf. Zelfs wanneer je kind al een tijdje in het potje of de wc plast, is het normaal dat er toch nog eens een 'ongelukje' gebeurt. Als je kind bijvoorbeeld fijn aan het spelen is, kan hij of zij te laat zijn om het potje nog te halen.
Zorg ervoor dat het zindelijk worden geen machtsstrijd wordt. Je kind heeft in de peutertijd een koppigheidsfase, en zal proberen de eigen wil door te drijven. Je kind kan bijvoorbeeld weigeren op het potje te gaan, alleen om zijn of haar wil te laten gelden. Kinderen hebben hun eigen lichaam in eigen hand.
- Plast jouw kind 's nachts in bed?
- Naar school maar nog niet zindelijk?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item