Is je kind zindelijk maar plast hij weer in de broek? Hoe ga je daarmee om?

Het zindelijk worden gebeurt meestal in fasen en lukt pas als je kind er rijp voor is. Als kinderen net zindelijk zijn, komen 'ongelukjes' vaak voor. Als ouder kun je er soms moedeloos van worden; weer een natte broek, weer het beddegoed wassen.

Maar onthoud: elk kind krijgt vroeg of laat een hekel aan zijn natte of vieze broek en wordt dan zindelijk. Wat je kunt doen, is je kind helpen en het zindelijk worden prettig laten verlopen. Zorg ervoor dat het zindelijk worden geen machtstrijd wordt (zie tip 6).

Kind zindelijk maken?

Bedenk dat je kind drie dingen moet kunnen voordat het zindelijk kan worden:

  • Je kind moet kunnen voelen dat hij of zij moet plassen. En je zoon of dochter moet de spieren rondom de blaas en de sluitspieren onder controle kunnen houden. Meestal is dat zo als je kind droge periodes heeft van ten minste twee uur.
     
  • Je kind moet een verband kunnen leggen tussen de wc of het potje en moeten plassen. Ook moet je kind al wat taal begrijpen. Hij of zij moet weten wat het betekent wanneer je als ouder zegt: “Doe maar een plasje in de wc of op het potje”.
     
  • Je kind moet willen meewerken. Kinderen op deze leeftijd zijn nog volop hun eigen wil aan het ontdekken. In een zindelijkheidstraining kan dat wel eens lastig zijn.

Tip 1: Zindelijkheidstraining

Volg in de zindelijkheidstraining de stappen die je eerder al volge. Het ging eerder ook goed, dus houd dezelfde aanpak aan. Je kunt deze stappen met je kind bespreken en naspelen met de pop of knuffel.

Tip 2: Wc of potje dichtbij

Zorg dat je kind het potje of de wc gemakkelijk kan bereiken. Gebruik een potje of een wc met een kinderbril en een opstapje.

Tip 3: Vraag om te plassen

Vraag je kind of hij of zij naar de wc moet: bij het spelen, bij het naar bed gaan en voordat je weggaat. Hiermee voorkom je ongelukjes. Geef een complimentje als je kind goed meewerkt.

Tip 4: Geef complimenten

Geef je kind dus een complimentje als plassen of poepen op de wc of het potje lukt. Laat je kind bijvoorbeeld een sticker op een kalender plakken, of geef een kleinigheidje zoals een knikker. Blijf rustig en reageer neutraal als er niets komt.

Tip 5: Broekplassen is niet erg

Wanneer je kind toch in de broek heeft geplast, wordt dan niet boos. Geef geen straf. Zelfs wanneer je kind al een tijdje in het potje of de wc plast, is het normaal dat er toch nog eens een 'ongelukje' gebeurt. Als je kind bijvoorbeeld fijn aan het spelen is, kan hij of zij te laat zijn om het potje nog te halen.

Tip 6: Voorkom machtsstrijd

Zorg ervoor dat het zindelijk worden geen machtsstrijd wordt. Je kind heeft in de peutertijd een koppigheidsfase, en zal proberen de eigen wil door te drijven. Je kind kan bijvoorbeeld weigeren op het potje te gaan, alleen om zijn of haar wil te laten gelden. Kinderen hebben hun eigen lichaam in eigen hand.

Meer tips over zindelijk worden

Plast jouw kind 's nachts in bed?  
Naar school maar nog niet zindelijk?

(3188 9334 beoordelingen)
Terug naar boven