Zes uur etenstijd, gezellig! Maar is samen eten wel altijd zo leuk? Bij sommige gezinnen is samen eten elke keer een grote ergernis of strijd.
Als je ’s avonds samen eet kun je met elkaar de dag bespreken. Je hoort dan waar je partner en je kinderen mee bezig zijn geweest. Zelf kun je ook vertellen wat jij die dag hebt meegemaakt. Dit versterkt de onderlinge band in het gezin en daarnaast leren kinderen goede (eet-)gewoontes. Elkaar laten uitspreken, netjes eten en niet met volle mond praten zijn vaardigheden die ook in andere situaties, zoals op bezoek of uit eten gaan, goed van pas komen.
Wees realistisch in wat je van je kind verwacht. Peuters eten nooit zonder te knoeien en oudere kinderen zeuren ook wel eens wanneer ze iets niet lekker vinden. Jonge kinderen zijn snel afgeleid en kunnen moeilijk lange tijd stilzitten. Zorg er daarom voor dat de maaltijd niet langer dan 20 à 30 minuten duurt. Geef je kind een complimentje wanneer het eten goed gaat: "Goed zo, je hebt al drie lepels van je groente gegeten!"
Net als volwassenen hebben kinderen hun voorkeur. Het is niet perse nodig dat kinderen bijvoorbeeld spruitjes eten terwijl broccoli net zo gezond voor ze is. Belangrijker is dat kinderen voldoende gevarieerd voedsel binnenkrijgen met alle noodzakelijke vitaminen en mineralen.
Het is handig om op een vaste tijd te eten zodat kinderen weten wanneer ze moeten stoppen met spelen en aan tafel moeten komen. Ook is het verstandig vanaf een uur voor de maaltijd niet meer te snoepen of bekers sap of melk te drinken.
Soms ontstaan problemen aan tafel omdat kinderen door eten te weigeren veel aandacht krijgen. Ouders gaan voeren, dwingen of onderhandelen over de hoeveelheid eten die opgegeten moet worden. Geef een kind duidelijke regels. Bijvoorbeeld van alles iets proeven. Praat over andere dingen dan over eten en geef je kind complimentjes wanneer hij rustig zit en eet of als hij iets heeft geproefd.
Lees ook: Omgaan met moeilijke eters
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item