Hoe leer je je peuter samenspelen?

Spel is onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Om spelenderwijs te leren heeft je kind jouw hulp nodig. Je kunt je kind stimuleren met alleen spelen, samen spelen en opruimen van hun speelgoed. Spelenderwijs stimuleer je zo de ontwikkeling van je kind.

Totdat je kind 2 jaar is, speelt het nog niet echt samen. Je kind speelt naast andere kinderen, waarbij elk kind opgaat in het eigen spel. Ze zitten in dezelfde ruimte, soms met hetzelfde speelgoed, maar elk kind is zelf bezig.

Peuters kunnen nog niet goed delen. Het wachten op hun beurt bij een spelletje of een ander iets gunnen. Ze hebben nog niet zo door dat anderen ook gevoelens en wensen hebben. Wat ze wel doen, is goed naar elkaar kijken en nadoen.

Pas tussen de 3 en 4 jaar gaan kinderen echt met elkaar spelen. Ze gebruiken dan hetzelfde speelgoed, houden al een beetje rekening met elkaar en reageren op elkaar. Dat komt doordat je kind gaat merken dat andere kinderen ook wensen en gevoelens hebben.

Tip 1

Speel samen met je kind, kies om te beginnen eenvoudige spelletjes met alleen enkele regels.

Tip 2

Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien hoe je op een gepaste manier omgaat met verliezen en winnen.

Tip 3

Spreek vooraf over de regels en benadruk dat de regels voor iedereen hetzelfde zijn. Ga na of je kind de regels heeft begrepen.

Tip 4

Moedig je kind aan wanneer het op een sportieve manier meespeelt. Laat weten dat je dit waardeert en beschrijf precies wat je vindt dat je kind goed doet. Bijvoorbeeld "Anja, je hebt rustig je beurt afgewacht, heel flink, gooi nu maar met de dobbelsteen".

Tip 5

Wanneer je kind onsportief wordt of vals speelt, grijp dan meteen in. Zeg wat je kind fout doet en benoem wat je van je kind verwacht.

Tip 6

Wanneer je kind driftig of agressief wordt, grijp dan onmiddellijk in. Zet je kind heel even apart om te kalmeren. Start daarna opnieuw met het spel. Op deze manier krijgt je kind opnieuw de kans om op een leuke manier mee te spelen.

(1907 5794 beoordelingen)
Terug naar boven