Hoe leer je je peuter luisteren en praten?

Rond de leeftijd van twee jaar begint je peuter korte zinnen van twee woorden te maken. Het is belangrijk om je kind te laten merken dat je probeert hem te begrijpen. Hierdoor zal je kind steeds meer gaan zeggen. Samen praten met je kind is erg belangrijk en goed voor zijn (taal)ontwikkeling. Zo bouw je ook makkelijker een goede band op met je kind.

Tip 1

Praat over van alles wat je samen ziet en doet. Bijvoorbeeld tijdens het eten koken, boodschappen doen, wandelen of fietsen. Zo merkt je kind dat het leuk is om iets te vertellen. En hij leert veel nieuwe woorden van jou.

Tip 2

Praat om de beurt en laat je kind ook vertellen. Reageer op wat je kind zegt. Luister goed naar wat je kind vertelt en laat merken dat het leuk is om te vertellen. Toon interesse door vragen te stellen. Zo ontstaat er een gesprekje.

Tip 3

Geef zelf het goede voorbeeld. Praat duidelijk en niet te snel. Gebruik goede zinnen die net iets langer zijn dan die van je kind. Gebruik geen peutertaal. Zeg niet: “dat is een toettoet”, maar “dat is een auto”. Zeg niet “doe maar aan mama geven”, maar “geef maar aan mama”.

Tip 4

Vraag niet aan je kind om fout gezegde woorden of zinnen goed na te zeggen. Je kunt beter het woord of de zin zelf op de goede manier herhalen. Hierdoor hoort je kind hoe het moet.

Tip 5

Geef je kind regelmatig een complimentje als hij iets goed verteld heeft. Door complimentjes krijgt je kind meer zelfvertrouwen.

Tip 6

Dwing je kind niet om te vertellen. Misschien kent je kind nog niet genoeg woorden om veel te kunnen vertellen. Door hem te dwingen kan je kind een hekel krijgen aan praten. Bedenk dat je zelf ook niet altijd zin hebt om te praten.

Tip 7

Samen spelen is belangrijk om taal te leren. Tijdens het spelen leert je kind om te vertellen wat hij doet. Laat je kind ook met leeftijdgenootjes spelen. Zo leert hij contact te maken en om te gaan met andere kinderen.

Tip 8

Lees iedere dag voor: vijf tot tien minuten is genoeg. In de bibliotheek kun je gratis kinderboeken lenen. Kies boeken die je kind leuk vindt en die bij de leeftijd van je kind passen. Boeken met plaatjes zijn voor peuters aantrekkelijk. Door de plaatjes kan je kind het verhaal beter begrijpen.
Door voor te lezen leert je kind veel nieuwe woorden en goed te luisteren.

(2180 6286 beoordelingen)
Terug naar boven