Hoe kun je je peuter het beste voorlezen?

Kinderen vinden het leuk als ouders hen voorlezen. Samen lezen geeft een knus gevoel. Kinderen leren veel van voorlezen. Het is goed voor het leren van de taal. Het stimuleert de fantasie van je kind. Het helpt je kind bij het leren lezen en het begrijpen van een verhaal.

LOES geeft tips voor het voorlezen:

Tip 1: Voorlezen voor baby's

Voorlezen kan al vanaf de babytijd. Kijkt je baby nieuwsgierig om zich heen? En kan het iets vastpakken? Dan kun je beginnen met 'voorlezen'. In een babyboekje bekijk je samen met je baby de plaatjes. Wijs de plaatjes aan en zeg wat je ziet.

Tip 2: Maak nieuwsgierig

Bekijk samen het boek en praat met je kind over de voorkant. Het maakt je kind nieuwsgierig naar het verhaal.

Tip 3: Stel vragen

Stel een vraag tijdens het voorlezen. Of praat over de plaatjes. Zo blijft je kind opletten bij het verhaal.

Tip 4: Laat nadenken

Vraag op spannende momenten aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door na te denken over wat er allemaal kan gebeuren, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Tip 5: Leg woorden uit

Leg moeilijke woorden uit. Zo kun je je kind nieuwe woorden leren. Wijs het plaatje aan bij een moeilijk woord. Doe het voor. Of geef een voorbeeld. Zo kan je kind het woord beter onthouden.

Tip 6: Praat over het boek

Praat na over het boek. Laat je kind het verhaal navertellen aan een broertje of zusje. Door het verhaal aan een ander te vertellen gaat je kind het verhaal beter begrijpen.

Tip 7: Blijf voorlezen

Wanneer je kind straks zelf begint te lezen, blijf voorlezen. Soms is een verhaal nog te moeilijk om zelf te lezen of te begrijpen. Veel blijven kinderen het fijn vinden om samen met hun ouders te genieten van een leuk verhaal.

Meer tips over voorlezen

Download de folders

(3009 8905 beoordelingen)
Terug naar boven