Hoe kun je je kind meertalig opvoeden?

Tot een jaar of zeven zijn kinderen taalgevoelig. Ze kunnen dan makkelijk een tweede of zelfs een derde taal aanleren. Dit wordt ‘meertalig opvoeden’genoemd. Belangrijk bij meertalig opvoeden is dat je als ouder twee talen goed spreekt. Als dit niet zo is dan kun je beter ervoor kiezen om je kind jouw moedertaal aan te leren. Dan leert je kind vast één taal.

Er zijn twee vormen van meertalig opvoeden. Je kind leert twee of meer talen tegelijkertijd vanaf de geboorte. Of je kind leert vanaf de geboorte eerst de moedertaal  en op het moment dat het bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaat leert het een tweede taal. In beide gevallen is het belangrijk dat je kind op een goede manier taal aangeboden krijgt.

Belangrijk is: maak een taalrijke omgeving voor je kind, al vanaf de geboorte,  door veel voor te lezen, samen te praten etc. En: laat je kind ook zo jong mogelijk kennis maken met de Nederlandse taal! Als je kind in Nederland (straks) naar school  gaat is het ook heel belangrijk om de Nederlandse taal goed te kennen.


Tips om je kind te helpen met het leren van taal

Tip 1

Praat over van alles wat je samen ziet en doet. Bijvoorbeeld tijdens het eten koken, boodschappen doen, wandelen of fietsen.

Tip 2

Praat om de beurt en laat je kind ook vertellen. Reageer op wat je kind zegt. Luister goed naar wat je kind vertelt en laat merken dat het leuk is om te vertellen. Zo ontstaat er een gesprekje.

Tip 3

Moedig je kind aan om woorden te gebruiken. Alleen gebaren of klanken maken is niet genoeg om taal te leren. Laat niet te snel merken dat je je kind begrijpt als het gebaren of klanken gebruikt.

Tip 4

Je kind leert veel van je. Praat daarom niet te snel. Maak gebruik van korte en goede zinnen.

Tip 5

Laat je kind geen foute zinnen of woorden herhalen. Je kunt beter zelf het woord of de zin herhalen op de goede manier. Zo krijgt je kind niet gevoel dat hij een fout heeft gemaakt en leert wel op de goede manier.

Tip 6

Lees iedere dag voor, vijf tot tien minuten is genoeg. In de bibliotheek kun je gratis kinderboeken lenen. Kies vooral boeken met plaatjes, deze kun je aanwijzen en benoemen. Door de plaatjes kan je kind het verhaal beter begrijpen. Er zijn ook leuke voorleesapps voor op je smartphone of tablet. Gratis voorbeelden zijn de app Kleine Beestje of de Dikkie Dik lite app.

Tip 7

Maak gebruik van andere leuke activiteiten bijvoorbeeld samen tv kijken en liedjes zingen. Praat er na afloop over, daar leert je kind van.

Tip 8

Samen spelen is belangrijk om een taal te leren. Tijdens het spelen leert je kind om te vertellen wat hij doet, plannetjes te maken en oplossingen te bedenken. Laat je kind veel met leeftijdgenootjes spelen. Om goed Nederlands te leren, kun je je kind met Nederlandstalige kinderen laten spelen.

Tip 9

Dwing je kind niet om te vertellen. Zo kan je kind een hekel krijgen aan praten. Bedenk dat je zelf ook niet altijd zin hebt om te praten.

Tips om je kind te helpen bij het leren van een tweede taal 

Tip 1

Praat veel met je kind; in de moedertaal en in de tweede taal. Maak gebruik van verschillende woorden en begrippen.

Tip 2

Maak het leren van talen leuk; ga samen boekjes lezen, liedjes zingen en kinderprogramma’s of dvd’s kijken. Als je kind er plezier in heeft gaat het leren veel gemakkelijker.

Tip 3

Vertel je kind dat het knap is om twee talen te spreken en geef een compliment hiervoor.  Laat merken dat beide talen even belangrijk zijn. Zo krijgt je kind een positief beeld van beide talen. 

 

 

(111 296 beoordelingen)
Terug naar boven