Heeft jouw kind heimwee?

Logeren bij vriendjes en vriendinnetjes is voor veel kinderen één groot feest! Toch krijgen sommige kinderen soms last van heimwee. Dat is niet erg en meestal gaat dat vanzelf over als ze wat ouder worden. Toch hebben we een aantal ‘heimweetips’ voor je geformuleerd  ⤵️

Tip 1: Bereid je kind voor

Als kinderen voor het eerst gaan logeren, is het verstandig om hen voor te bereiden. Leg rustig uit wat er precies gaat gebeuren en wanneer je je kleintje weer op komt halen. Daarmee kun je voorkomen dat je kind zenuwachtig of onzeker wordt. Geef ook rustig antwoord op vragen als waarom je kind gaat logeren of waarom het niet bij jou kan blijven.

Tip 2: Een vertrouwde omgeving

Kinderen vinden het vaak prettig als ze bij iemand logeren met wie ze vertrouwd zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma. Zeker als kinderen vaker alleen bij opa en oma thuis zijn geweest, zullen ze zich sneller op hun gemak voelen.

Tip 3: Knuffel

Sommige kinderen zijn erg gehecht aan hun knuffel. Een knuffeldier werkt kalmerend en biedt troost wanneer je kind toch heimwee krijgt. Pak deze (en de rest van de logeerspulletjes) gezellig samen in!

Tip 4: Bellen

Soms vinden kinderen het fijn als je nog even opbelt voordat ze gaan slapen. Het kan goed dat ze dit juist niet fijn vinden, omdat ze heimwee krijgen bij het horen van je stem. Oudere kinderen kunnen bellen soms ‘kinderachtig’ vinden. Bespreek daarom van tevoren wat je kind zelf wil. En blijf vooral rustig als je kind je zelf opbelt.

Tip 5: Voor het slapengaan

Bij jonge kinderen is een bedritueel belangrijk. Ook als ze gaan logeren is het een verstandig idee om zo veel mogelijk de volgorde aan te houden die ze thuis gewend zijn. Laat ze bijvoorbeeld eerst de pyjama aantrekken, dan tandenpoetsen en vertel vervolgens nog een verhaaltje voor het slapengaan, in de volgorde zoals dat thuis gaat. 

Tip 6: Toch heimwee?

Als je kind toch heimwee krijgt, werkt samen praten over thuis meestal kalmerend. Misschien vindt je kind het prettig om ook een foto of een ander aandenken van jou of je partner bij zich te hebben. Dat is allemaal prima!

Gerelateerde tips

(643 1831 beoordelingen)
Terug naar boven