Wat is ringworm?

Ringworm is een schimmelinfectie van de (hoofd)huid en heeft niets met wormen te maken. Ringworm wordt ook wel tinea capitis genoemd. Het komt vaker bij jonge kinderen dan bij volwassenen voor. Ook huisdieren (hond, kat) kunnen de infectie krijgen.

Op de huid of op het hoofd ontstaan ronde, schilferende plekken ter grootte van ongeveer 1 cm. Als de schimmel op het hoofd zit, breken de haren vlakbij de huid af. Soms is er jeuk, er kan ook een zwelling en afscheiding van vocht zijn op deze plekken. Zonder behandeling kunnen de plekken op het hoofd blijvend kaal worden. De infectie is goed te behandelen met zalf en/of tabletten. Kinderen met deze schimmelinfectie mogen gewoon naar school als de behandeling gestart is. Meld het wel bij de leerkracht.

Hoe kun je ringworm krijgen?

Besmetting kan optreden door direct contact met besmette huid of met huidschilfers van mensen en huisdieren. Na een besmetting duurt het 10 dagen tot 3 weken voordat er verschijnselen optreden. Door gezamenlijk gebruik van petten, mutsen, kammen, haarborstels, speldjes, de tondeuse, kleding, knuffels, handdoeken en beddengoed kun je elkaar besmetten. Ook op stoelen (in openbare ruimten) kunnen besmette huidschilfers zitten.

Tip 1: Gebruik eigen materiaal

Gebruik alleen eigen kleding, hoofddeksels, kam, borstel en haaraccessoires. Was verkleedkleren regelmatig op 60º.

Tip 2: Voorkom besmetting

Wanneer in je gezin iemand ringworm heeft, is het belangrijk om verspreiding van besmettelijke huidschilfers en besmette haren zoveel mogelijk tegen te gaan. Neem daarom tafels, stoelleuningen en vloeren bij voorkeur met een natte doek af om schilfers en haren te verwijderen. Maak ze daarna droog. Het is verstandig kammen, borstels en een tondeuse na gebruik grondig schoon te maken met 70% alcohol. Deel geen kleding met anderen.

Tip 3: Haaruitval bij dier?

Wanneer je huisdier haaruitval heeft of zich veel krabt kan het zijn dat het een schimmelinfectie heeft. Ga dan met je dier naar de dierenarts, zodat het behandeld kan worden.

Tip 4: Alert op schimmelinfectie

Als je kind in contact is geweest met een kind dat een schimmelinfectie heeft, let dan op of er bij jouw kind ook verschijnselen optreden. Pas als de huid van je kind besmet is wordt die behandeld.

Lees meer over ringworm

Lees ook tips over eczeem

- Heeft je kind constitutioneel eczeem of seborrhoïsch eczeem?
- Hoe verzorg je de huid van je kind als het eczeem heeft?
- Hoe voed je je kind op als het last heeft van eczeem?

(93 283 beoordelingen)
Terug naar boven