Wat is de ziekte van Pfeiffer en hoe kun je besmetting bij je kind tegengaan?

De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus veroorzaakt een ontsteking van de keel en lymfeklieren. De helft van de kinderen maakt de ziekte door voor het zesde jaar en merkt hier meestal weinig van.

Hoe raakt je kind besmet?

Het virus bevindt zich in het speeksel van iemand die besmet is. Het virus kan in de mond van een ander terechtkomen door zoenen en het gebruik van bestek en bekers die gebruikt zijn door iemand die besmettelijk is. Ook door speelgoed of potloden in de mond te steken kan besmetting optreden. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal 4 dagen tot 10 dagen na besmetting.

Wat kun je doen tegen besmetting?

Inenting tegen de ziekte is niet mogelijk. Omdat veel kinderen de ziekte ongemerkt doormaken en het virus nog lang in het speeksel kan voorkomen, is het moeilijk om besmetting te voorkomen. Extra alertheid op goede hygiëne kan wél de kans op verspreiding verminderen.

Tip 1: Eigen beker en bestek

Laat je kind een eigen beker en bestek gebruiken. Reinig speelgoed, dat in de mond gestopt kan worden, dagelijks met gewone schoonmaakmiddelen.

Tip 2: Was de handen

Was de handen na gebruik van het toilet en na het verschonen of het helpen bij toiletbezoek van je kind. Laat je kind zijn handen wassen voor het eten en als het je helpt in de keuken.

Tip 3: Gebruik papieren zakdoekje

Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, die na gebruik weg te gooien en daarna de handen te wassen.
Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor de neus en mond van je kind en was hierna je handen. Leer je kind dit zelf te doen of te hoesten in de plooi van zijn elleboog.

Thuis blijven?

Kinderen met de ziekte van Pfeiffer die zich goed voelen, kunnen gewoon naar de opvang of naar school. Informeer de opvang en/of school, zodat zij extra kunnen letten op de hygiëne en andere ouders kunnen informeren. Het thuis houden helpt niet om de ziekte te voorkomen.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de ziekte van Pfeiffer? Bekijk dan de informatie van de GGD.

(2848 8236 beoordelingen)
Terug naar boven