Wat houden de kinderziekten bof, mazelen en kinkhoest in?

In Nederland worden kinderen gevaccineerd tegen de bof, mazelen en kinkhoest. De B van de BMR-prik staat voor de bof, de M voor de mazelen en de K uit de DKTPHib-inentingen staat voor kinkhoest. In dit artikel leggen we je uit wat de bof, mazelen en kinkhoest zijn en hoe je hier als ouder mee kunt omgaan.

Wat is bof?

Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus.

Ga naar de informatie van de GGD over bof

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke ziekte waarbij je kind vlekjes krijgt. Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.

Ga naar de informatie van de GGD over mazelen

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de keel, luchtpijp en neus. Kinkhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Ook na vaccinatie kan iemand kinkhoest krijgen, maar dan in een milde vorm.

Ga naar de informatie van de GGD over kinkhoest

Tip 1: Besmetting lastig te mijden

Als je kind zich goed voelt kan hij/zij gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Je kind is al besmettelijk voordat duidelijk is dat hij/zij bof/mazelen/kinkhoest heeft. Je kind kan andere kinderen al hebben besmet en daarom helpt thuishouden niet om verspreiding van de ziektes te voorkomen. Informeer wel de leiding of de leerkracht.

Tip 2: Goede hygiëne helpt wél

Goede hygiëne bij het hoesten helpt om verspreiding van mazelen en de bof te voorkomen. Het beste is om bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en vervolgens de handen te wassen. Als je geen papieren zakdoekje bij de hand hebt, houd dan je hand voor de neus en mond en was hierna je handen. Leer je kind om dit ook te doen.

Tip 3: Rijksvaccinatieprogramma

Het is belangrijk dat kinderen het complete Rijksvaccinatieprogramma volgen. Volwassenen en kinderen die niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen mazelen en contact hebben gehad met een mazelenpatiënt kunnen alsnog worden gevaccineerd. Neem daarvoor contact op met de huisarts of de GGD.

Meer LOES-tips over gezondheid:

Naast bof, mazelen en kinkhoest kunnen baby's en kinderen andere klachten ondervinden in hun gezondheid. Lees hier meer over bij LOES:

- Vijfde en zesde ziekte en waterpokken
- Eczeem
- RS-virus

(6584 19662 beoordelingen)
Terug naar boven