Kan jouw peuter al uit een beker drinken?

Rond de zes maanden verdwijnt de zuigreflex en gaat je kind normaal slikken. Voor de ontwikkeling van de spieren die nodig zijn om te praten is dit belangrijk. De zuigbehoefte van de meeste kinderen neemt tussen 8 en 14 maanden af. De tanden komen door en dan is het niet verstandig je kind op een fles te laten sabbelen. Met een zuigfles of anti-lekbeker met melk of sap krijgt je kind al gauw tien tot twintig maal per etmaal een suikeraanval op de tanden. Zelfs sterke tanden kunnen daar niet tegen. Peuters willen veel zelf doen en daar past het drinken uit een beker bij. Vanaf zijn/haar eerste jaar is het daarom goed om je kind niet meer uit de fles te laten drinken. Begin daarom op tijd je kind uit een beker te leren drinken. Hoe doe je dit?

Tip 1: Bouw het drinken uit de fles af

Bouw het drinken uit de fles geleidelijk af door bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds de fles te geven en tussendoor de beker. Als je melk of sap uit de fles laat drinken, zorg dan dat je kind de fles achter elkaar leeg drinkt. Leg na het drinken de fles weg.

Tip 2: Houd de beker zelf vast

Houd in het begin de beker zelf vast. Laat je kind ook zelf oefenen met een bodempje verdunde yoghurt. Yoghurt loopt niet zo snel uit de beker. Oefenen met water kan ook handig zijn; water geeft geen vlekken en kleeft niet!

Tip 3: Begin direct zonder tuitje of deksel

Begin direct met een beker zonder tuitje of dekseltje. Je kind leert dan op een juiste manier te drinken met kleine slokjes. Lukt het drinken zonder tuitje niet, gebruik dan een hol dekseltje met een drinkgat of een beker met een tuitje met gaatjes. Gebruik geen anti-lekbeker deze bevordert tandbederf en je kind leert er niet van slikken maar blijft zuigen.

Tip 4: Voorkom zuigflescariës

Voorkom zuigflescariës. Dit is een ernstige vorm van tandbederf die je kan voorkomen door op vaste tijdstippen je kind te laten drinken. Drie keer tijdens de maaltijd en twee keer tussendoor. Maak er een gezellig moment van waarbij je de tijd hebt je kind nog even te helpen. Wil je kind vaker drinken, geef het dan water of ongezoete thee.

Tip 5: Platte speen

Als je kind nog steeds een sterke zuigbehoefte heeft geef hem/haar dan liever af en toe een platte speen dan een zuigfles.
 

(3155 9209 beoordelingen)
Terug naar boven