Eczeem heeft veel invloed op het leven van je kind en je gezin. Het verzorgen van een kind met eczeem kan bijvoorbeeld wel twee á drie uur per dag kosten en dit is natuurlijk een hele belasting voor jou en je kind. Zorg daarom goed voor jezelf, want zo kun je ook gemakkelijker voor je kind zorgen.
De manier waarop een kind klachten ervaart en uit, is afhankelijk van zijn leeftijd. Zo zal een baby bij benauwdheid of jeuk gaan huilen. Dit kan, vooral als het ’s nachts voorkomt, erg vervelend zijn. Een peuter gaat langzaamaan begrijpen dat je, wanneer je ziek bent, in bed ligt en misschien een beetje verwend wordt. Een baby of peuter die ziek is, heeft minder energie om nieuwe dingen te leren. In periodes van echt ziek zijn kan de ontwikkeling daardoor even stil komen te staan of wat langzamer verlopen.
Als je zelf ook eczeem hebt, kan het zijn dat je je schuldig voelt over de ziekte van je kind omdat je de genen hebt doorgegeven. Ook kan het zijn dat je je alleen voelt staan omdat de omgeving niet de ernst van de situatie begrijpt. Het kost tijd om te leren omgaan met de slapeloze nachten, de overbezorgdheid, de angst, de ontkenning en de irritatie die ervan het gevolg kunnen zijn.
Toch is het belangrijk dat de opvoeding van je kind zo normaal mogelijk verloopt. Een belangrijk uitgangspunt is dat je kind op de eerste plaats komt en dan pas de ziekte. Knuffel je kind zodat hij/zij voelt dat je van hem/haar houdt. De momenten dat je de huid van je kind verzorgt kunnen erg geschikt zijn om het aan te halen op een manier die jullie beiden prettig vinden.
Het is een hele kunst om een goede balans te vinden tussen het stellen van grenzen en het tonen van begrip. Als je kind niet lekker in zijn vel zit, kun je de neiging hebben het te verwennen. Hierdoor kunnen patronen ontstaan die het kind in zijn ontwikkeling belemmeren of een vervelende invloed hebben op het gezinsleven. Denk bijvoorbeeld aan het uit bed nemen van een kind, het laten slapen in jouw bed of het toestoppen van allerlei lekkere dingen. Ook kinderen met eczeem zullen moeten leren om te gaan met regels.
Overbescherming bij eczeem
Een andere valkuil is overbescherming. Als een kind te veel beschermd wordt voor de buitenwereld dan krijgt het niet de kans zich optimaal te ontplooien. Laat je kind daarom zo veel mogelijk mee doen met andere kinderen en geef het de kans de wereld te ontdekken. Bespreek ook op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of op school dat je kind eczeem heeft, maar dat hij/zij niet als een bijzonder kind behandelt hoeft te worden.
Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij het consultatiebureau, telefoon: 053-4876670.
- Heeft je baby last van eczeem?
- Hoe verzorg je de huid van je baby bij eczeem?
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item