Hoe wen je een speen af bij je peuter?

Bij het afbouwen van de speen sta je vaak voor een dilemma. Het is bekend dat speenzuigen nadelige gevolgen kan hebben voor het gebit, de kaak en de spraakontwikkeling. Het lijkt erop dat je kind nog veel zuigbehoefte heeft. Je bent bang dat je het tekort doet door de speen af te nemen.

Zuigbehoefte van peuters

De zuigbehoefte van peuters kan in bepaalde fases toenemen. Bijvoorbeeld in spannende periodes zoals de Sinterklaastijd, na de komst van een broertje of zusje of wanneer een kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat. Vaak zie je dat de zuigbehoefte weer afneemt als de rust is terug gekeerd.

Het zuigen op een speen kan ook een hardnekkige gewoonte worden. Waarbij het niet meer direct om de zuigbehoefte gaat. Deze gewoonte verdwijnt niet vanzelf, je kind heeft jouw hulp nodig om te stoppen met het speengebruik.

Afbouwen van de speen

Het afbouwen van de speen is een hele klus. Het is goed om je van te voren in te stellen op een paar lastige dagen/nachten. Kies hiervoor een periode die rustig is voor je kind en jezelf.

Tip 1: Vastberadenheid

Zorg dat je helemaal achter je besluit staat om te stoppen en andere vaste verzorgers je hierin steunen. Straal deze vastberadenheid uit naar je kind.

Tip 2: Gezond gebit

Vertel je kind op een rustig moment dat de speen echt weg moet. Dit om gezonde tandjes en een gezonde mond te houden. Je kunt zeggen dat je begrijpt dat het lastig voor haar/hem is. Maar dat je het kind er goed bij gaat helpen.

Tip 3: Alternatief speen

Je kunt samen met je kind iets bedenken dat hij/zij bij zich in bed kan nemen. Zoals een pop of knuffel, als de speen straks weg is. Of welke gedachten op een dergelijk moment kunnen helpen. (Bijvoorbeeld, denken aan de beloning die zal volgen. Weet dat mama/papa je heel knap en dapper vinden).

Tip 4: Afscheidsritueel

Bij peuters kan een afscheidsritueel rondom het weggooien van de speen goed werken. Geef een compliment, als je kind de speen weg gooit. Want dat is heel dapper van hem/haar! Zorg dat er ook echt geen spenen meer in huis zijn.

Tip 5: Afleren middels kaart

Je kunt samen met je kind met een gedragskaart of stickerkaart aan de slag gaan. Zie tips: hoe gebruik je een gedragskaart.

Tip 6: Dagboek voor speen

Houd een dagboekje bij waarin je noteert hoe vaak je kind om de speen vraagt. Of hoe lang je kind protesteert als het de speen niet krijgt. Hierdoor krijg je inzicht in de vooruitgang die je boekt.

Tip 7: Emoties 

De eerste nachten kan je kind verdrietig en boos worden en moeilijk in slaap vallen. Erken de emoties van je kind, maar blijf bij je standpunt. Bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat je nu verdrietig bent, dat snap ik. Maar je krijgt nu geen speen.' Ga niet te veel mee in de emoties en houd je reactie kort en rustig. Je kunt met je kind afspreken dat je na 5 minuten nog even terug komt bij haar/zijn bed. Eventueel herhaal je dit een aantal keren, maar maak de tijd tussen de momenten van terugkomst steeds langer. Prijs je kind als het zijn/haar best doet om met de speen te stoppen.

Tip 8: Afbouwen is volhouden

Als je begonnen bent met dit afbouwen, houd dan vol. Als je uiteindelijk toch toe zou geven is alle energie en moeite voor niets geweest. Bovendien heeft je kind dan geleerd dat protest helpt. Een volgende keer zal het nog lastiger zijn om het probleem aan te pakken. Vaak zie je na een aantal dagen resultaat. Houd je daaraan vast.

Meer tips over spenen

- Niet zonder speen kunnen
- Slaappatroon van kinderen

(3682 10772 beoordelingen)
Terug naar boven