Hoe verzorg je de tanden van je peuter?

Vanaf de tijd dat je kind ongeveer 2 jaar is, is het goed de tanden van je kind twee keer per dag te poetsen. Dit kan het beste 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het naar bed gaan.

Wanneer je kind 3 jaar is, kan het zelf proberen om zijn/haar tanden poetsen. Poets het gebit van je kind wel na. Je kunt in het begin je eigen tanden op hetzelfde moment poetsen. Je kind leert dan van jouw voorbeeld.  

Tip 1

Poets de tanden van je kind met een peutertandenborstel met zachte haartjes en een klein borstelkopje. Gebruik alleen een fluoride peutertandpasta zonder een zoete smaak. Op de tube staat de leeftijd waarop je de tandpasta gebruikt.

Tip 2

Geef je kind geen melk na het poetsen. Er ontstaat dan melkzuur in de mond. Dit is slecht voor het gebit. Wanneer je kind ‘s nachts dorst heeft, geef dan alleen water.

Tip 3

Houd een vaste volgorde aan bij het tandenpoetsen.

Tip 4

Een klein beetje tandpasta is voldoende. De hoeveelheid fluoride in peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door peuters. Het inslikken van een gedeelte van de tandpasta is niet erg.

Tip 5

Het napoetsen kan soms wat strijd opleveren. Vooral als je kind in de fase komt dat hij/zij alles zelf wil doen. Ga rustig door met napoetsen. Mocht het echt niet lukken met napoetsen wacht een paar dagen. Probeer het dan opnieuw.

Tip 6

Neem je kind eens mee naar de tandarts. Hij/zijn kan spelenderwijs kennis maken met de tandartsenpraktijk.

Tip 7

Vervang de tandenborstel na drie maanden of als de haartjes gaan wijken.

Tip 8

Geef je kind op vaste momenten een zoet tussendoortje. Een geschikt moment is wanneer je zelf 's morgens koffie drinkt en 's middags thee. Geef de rest van de dag geen zoetigheden.

Kijk ook eens op:

 

(1258 3666 beoordelingen)

Relevante tips

Terug naar boven