Vanaf de tijd dat je kind ongeveer 2 jaar is, is het goed de tanden van je kind twee keer per dag te poetsen. Dit kan het beste 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het naar bed gaan.
Wanneer je kind 3 jaar is, kan het zelf proberen om zijn/haar tanden poetsen. Poets het gebit van je kind wel na. Je kunt in het begin je eigen tanden op hetzelfde moment poetsen. Je kind leert dan van jouw voorbeeld.
Poets de tanden van je kind met een peutertandenborstel met zachte haartjes en een klein borstelkopje. Gebruik alleen een fluoride peutertandpasta zonder een zoete smaak. Op de tube staat de leeftijd waarop je de tandpasta gebruikt.
Geef je kind geen melk na het poetsen. Er ontstaat dan melkzuur in de mond. Dit is slecht voor het gebit. Wanneer je kind ‘s nachts dorst heeft, geef dan alleen water.
Houd een vaste volgorde aan bij het tandenpoetsen.
Een klein beetje tandpasta is voldoende. De hoeveelheid fluoride in peutertandpasta is aangepast aan het gebruik door peuters. Het inslikken van een gedeelte van de tandpasta is niet erg.
Het napoetsen kan soms wat strijd opleveren. Vooral als je kind in de fase komt dat hij/zij alles zelf wil doen. Ga rustig door met napoetsen. Mocht het echt niet lukken met napoetsen wacht een paar dagen. Probeer het dan opnieuw.
Neem je kind eens mee naar de tandarts. Hij/zijn kan spelenderwijs kennis maken met de tandartsenpraktijk.
Vervang de tandenborstel na drie maanden of als de haartjes gaan wijken.
Geef je kind op vaste momenten een zoet tussendoortje. Een geschikt moment is wanneer je zelf 's morgens koffie drinkt en 's middags thee. Geef de rest van de dag geen zoetigheden.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerOuders denken meestal wel te weten wat ze moeten doen bij een ongelukje met..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens het Mammacafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemEen relaxte baby, hoe dan?! Een relaxte baby, wie wil dit niet? Een pasgeboren..
Bekijk agenda itemOm je goed voor te bereiden op het leven met een kleintje organiseert samenwerkingsverband..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje komt..
Bekijk agenda item