Hoe praat je met je kind over het coronavirus?

Is het verstandig met je kind te praten over het coronavirus? En zo ja, wat zeg je dan precies over corona? Dat hangt onder andere af van de leeftijd en gevoeligheid van je kind.

Paniekberichten en nepnieuws

Toegegeven, de angst voor corona en besmettingsgevaar kan je naar de keel vliegen. Maar paniek is voor niemand goed. Kinderen willen gerustgesteld worden en voelen jouw spanning haarfijn aan. Wees kritisch over wat je hoort en leest en check het zo nodig. Op de site van GGD Twente en RIVM staat actuele, kloppende informatie.

Gesprek beginnen over corona?

Kijk naar wat voor type jouw kind is. Ook leeftijd is belangrijk voor wat je wel of niet zegt. Kinderen voelen aan dat er iets aan de hand is. Laat merken dat kinderen alles mogen vragen over elk onderwerp.

Is je kind nogal gesloten?

Begin er zelf over. Want misschien heeft je kind bepaalde angsten, maar kan hij daar uit zichzelf niet makkelijk over praten. Probeer erachter te komen wat je kind weet of denkt.

Is je kind angstig?

Praat erover met je kind, iedereen is weleens bang en dat is begrijpelijk. Zorg voor ontspannen bezigheden en voor plezier.

Wat zeg je tegen je kind van 5-?

Zeg maar niet te veel. Kinderen in deze leeftijd kunnen het nieuws nog niet begrijpen. Ze hebben een grote verbeelding, waardoor ze fantasie en werkelijkheid niet altijd uit elkaar kunnen houden. Je kunt wel vertellen dat er veel mensen ziek zijn en in bed liggen. Als kinderen ziek zijn, liggen ze ook in bed. En na een tijdje worden ze weer beter.

Wat zeg je tegen je kind van 5+?

Is je kind vijf jaar of ouder, dan kun je wel over corona praten. Maar toch, doe het pas als het echt dichtbij komt. Bijvoorbeeld als iemand in de nabije omgeving besmet is. Laat je kind vertellen wat het zelf al weet over het coronavirus en sluit daarop aan. Zo kun je meteen onjuiste informatie verbeteren.

Wat vertel je over corona?

Hou het praktisch en vertel alleen wat voor jouw kind belangrijk is:

  • Het is een virus dat mensen ziek maakt. Vooral oude mensen en mensen die al ziek zijn, zijn er gevoelig voor;
  • Omdat het zo besmettelijk is, blijven we zoveel mogelijk bij andere mensen uit de buurt;
  • Knappe mensen zijn al druk bezig met het maken van een medicijn, maar dat is er nu nog niet;
  • Vertel ook dat een goede hygiëne belangrijk is om verspreiding van het virus te stoppen;
  • Hoe zeep de bacteriën wegjaagt, kun je zien in dit filmpje.
  • Je kunt er ook over voorlezen: tijdelijk gratis te bekijken, een filmpje en een voorleesboek 'Flip, Grote Vriend en corona'. 

Ongerust over het coronavirus?

Neem altijd de reactie en het gevoel van je kind serieus. Als het kind zijn zorgen en vragen bij jou kwijt kan, in dit geval over het coronavirus, geeft dit een veilig gevoel. Ben je zelf ongerust? Probeer eens na te denken over je eigen gevoel. Waar maak je je zorgen over? Een gesprekje met een andere volwassene kan fijn zijn. Zorg voor jezelf en maak tijd voor ontspanning. Na je me-time kun je er weer helemaal zijn voor je kind.

 

(1519 4638 beoordelingen)
Terug naar boven