Hoe bereid je je kind voor op een prik?

Bij een bezoek aan het consultatiebureau, de huisarts of het ziekenhuis kan het voorkomen dat je kind een prik moet krijgen. Voor sommige kinderen is het voldoende om hen een dag van te voren aan te geven dat zij een prik krijgen. En dat het even een beetje pijn doet. Maar er zijn ook kinderen die bang zijn voor een prik. De pijn en het bang zijn voor een prik, kan je als ouder niet wegnemen.

Wat kun je doen als je kind tegen een prik opkijkt?

Tip 1

Vertel je kind zodra het jou kan begrijpen dat het een prik krijgt. Vertel iets over waar jullie naar toe gaan voor de prik, wie de prik geeft en waarom.

Tip 2

Wees eerlijk dat de prik pijn zal doen, maar dat de pijn ook gauw over is.

Tip 3

Bij een peuter of kleuter neem het lievelingsknuffeltje van je kind mee.

Tip 4

Blijf zelf rustig voor en tijdens het prikken. Wanneer je onrustig of zenuwachtig bent, draag je dit over op je kind.

Tip 5

Al je kind ontspannen is, voelt hij/zij minder pijn. Neem je kind daarom op schoot en houd hem/haar goed vast tijdens het prikken.

Tip 6

Leid je kind af op het moment van prikken. Dit kan je doen door een verhaaltje voor te lezen, te tellen of een boekje te bekijken.

Tip 7

Geef je kind een compliment als alles voorbij is.

Tip 8

Als je kind wat ouder is, is het goed om na te praten. Dit is een goede manier om de ervaringen van het prikken te verwerken. Deze ervaringen kan je weer gebruiken in de voorbereiding voor mogelijke volgende prikken.

Meer informatie

http://www.ggdtwente.nl/home/kinderen/vaccinaties

(8404 24993 beoordelingen)
Terug naar boven