Hoe bereid je je angstige kind voor op een prik?

 

Tip 1

Vertel iets over waar jullie naar toe gaan voor de prik, wie de prik geeft en waarom. Probeer in te schatten hoe kort van te voren je de informatie geeft. Dit kan helpend zijn om de opbouwende spanning te verminderen.

Tip 2

Probeer (indien dit lukt) de afspraak zo vroeg mogelijk op de ochtend te plannen. Dan heeft ook hier de spanning minder tijd om op te bouwen.

Tip 3

Bij een peuter of kleuter neem het lievelingsknuffeltje van je kind mee. Bij een ouder kind kan je een plan maken wat hij/zij prettig vindt. Denk hierbij aan een favoriet filmpje kijken/boek meenemen om te lezen of iets anders wat het kind afleiding kan geven. Geeft het kind hier een stukje regie in. De prik moet nou eenmaal, maar we kunnen er samen voor zorgen dat het zo rustig en prettig mogelijk verloopt. Als je kind ontspannen is, voelt hij/zij minder pijn.

Tip 4

Blijf zelf rustig voor en tijdens het prikken. Wanneer je onrustig of zenuwachtig bent, draag je dit over op je kind.

Tip 5

Praat niet op je kind in dat het maar een klein prikje is of dat het geen pijn doet. Neem je kind serieus. Bijvoorbeeld: ´Ik snap dat je het spannend vindt, maar we gaan er samen voor zorgen dat het goed verloopt. Ik ben er voor je.' Wat vooral helpt is proberen rustig te blijven en afleiding te zoeken.

Tip 6

Deel het gemaakte plan van te voren ook met degene die je kind prikt. Leid je kind af op het moment van prikken. Hou je tijdens de prikken aan het plan wat er gemaakt is, zo houdt je kind een stukje regie.

Tip 7

Geef je kind een compliment als alles voorbij is.

Tip 8

Als je kind wat ouder is, is het goed om na te praten. Dit is een goede manier om de ervaringen van het prikken te verwerken. Deze ervaringen kan je weer gebruiken in de voorbereiding voor mogelijke volgende prik.

Meer informatie

https://www.ggdtwente.nl/onderwerpen/kinderen/vaccinaties

(252 690 beoordelingen)
Terug naar boven