Hoe raak je sneller zwanger?

Je raakt sneller zwanger door gezond te leven en ook de manier waarop jullie vrijen heeft invloed op het zwanger worden.

Tip 1

Stop met het drinken van alcohol. Alcohol maakt zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar. Een vrouw heeft zelfs al met een glas alcohol per dag veel minder kans om zwanger te worden. Ook is er eerder kans op een miskraam. Het is dus het beste om helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden. Loes, je huisarts of verloskundige kan je doorverwijzen naar andere hulpverleners die je waar nodig kunnen begeleiden met het stoppen met alcohol drinken.

Tip 2

Stop met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid en is slecht voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Stop met roken als je zwanger wilt raken. Voor de één is het veel makkelijker om te stoppen dan voor de ander. Probeer samen met je partner te stoppen. Roken beïnvloedt de kwaliteit van het zaad van mannen. Kijk ook eens op www.rokeninfo.nl  voor handige tips om te stoppen met roken.

Tip 3

Stop met drugs. Gebruik je drugs? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of Tactus om je te helpen stoppen het gebruiken van drugs.

Tip 4

Eet gevarieerd en gezond. Eet volgens de schijf van vijf. Dan krijg je de meeste vitaminen en mineralen genoeg binnen. Kies bij brood voor volkorenbrood en zorg dat je voldoende fruit en groente eet. Drink voldoende water.

Tip 5

Slik extra foliumzuur. Begin vier weken voordat je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuurtabletten. Dit verkleint de kans op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening zoals een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuurtabletten koop je bij de drogist of apotheek.

Tip 6

Zorg voor voldoende slaap. De meeste mensen slapen tussen de 6 en 8 uur. Dit is genoeg. Slaap op z'n minst enkele uren achter elkaar. Wil je beter slapen?
Dit kun je doen:

  • drink dan 's avonds geen koffie, cola of energiedrankjes
  • eet niet teveel maar ook niet te weinig voor het slapen
  • zorg dat je slaapkamer en je bed niet te warm zijn en dat er frisse lucht is
  • beweeg genoeg overdag. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen 's avonds
  • voer geen moeilijke of zware gesprekken voor het slapen gaan

Tip 7

Beweeg voldoende en vermijd stress. Door minstens een half uur per dag stevig te bewegen, blijft je lichaam in conditie. En zorg je ervoor dat je een gezond gewicht houdt. Probeer daarnaast stress te vermijden. Te veel stress kan invloed hebben op je lichaam. Het kan zijn dat je ongesteldheidcyclus erdoor wordt beïnvloed en dat er geen eisprong komt. Dan is het moeilijker om zwanger te raken.

Tip 8

De manier waarop jullie vrijen heeft ook invloed op het zwanger worden. De 'missionarishouding' (waarbij de man boven en de vrouw onder ligt) is daarom een goede ligging, omdat de zaadcellen dan makkelijker omhoog kunnen zwemmen. Het is verstandig als de vrouw na het vrijen niet meteen opstaat, maar even blijft liggen. Zodat het zaad goed binnen blijft.

Tip 9

Je kunt het best vrijen rond de tijd van de eisprong. Heb je een regelmatige ongesteldheid, dan is er een eisprong ongeveer 2 weken voor het ongesteld zijn. Dan ben je dus vruchtbaar.

Bekijk het filmpje 'Rookvrij zwanger: wat je moet weten over roken en zwangerschap'

(3030 8954 beoordelingen)

Terug naar boven