Je raakt sneller zwanger door gezond te leven en ook de manier waarop jullie vrijen heeft invloed op het zwanger worden.
Stop met het drinken van alcohol. Alcohol maakt zowel mannen als vrouwen minder vruchtbaar. Een vrouw heeft zelfs al met een glas alcohol per dag veel minder kans om zwanger te worden. Ook is er eerder kans op een miskraam. Het is dus het beste om helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger wilt worden. Loes, je huisarts of verloskundige kan je doorverwijzen naar andere hulpverleners die je waar nodig kunnen begeleiden met het stoppen met alcohol drinken.
Stop met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid en is slecht voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Stop met roken als je zwanger wilt raken. Voor de één is het veel makkelijker om te stoppen dan voor de ander. Probeer samen met je partner te stoppen. Roken beïnvloedt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het zaad van mannen. Stoppen met roken is sowieso een goed idee, want roken en meeroken is schadelijk voor alle gezinsleden, vooral voor jonge kinderen die nog volop in ontwikkeling zijn. Kijk ook eens op rokeninfo.nl voor handige tips om te stoppen met roken of bekijk het filmpje Rookvrij zwanger. Of lees deze brochure 'Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter'
Stop met drugs. Gebruik je drugs? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of Tactus om je te helpen stoppen het gebruiken van drugs.
Eet gevarieerd en gezond. Eet volgens de schijf van vijf. Dan krijg je de meeste vitaminen en mineralen genoeg binnen. Kies bij brood voor volkorenbrood en zorg dat je voldoende fruit en groente eet. Drink voldoende water.
Slik extra foliumzuur. Begin vier weken voordat je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuurtabletten. Dit verkleint de kans op het krijgen van een kind met een ernstige aandoening zoals een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuurtabletten koop je bij de drogist of apotheek.
Zorg voor voldoende slaap. De meeste mensen slapen tussen de 6 en 8 uur. Dit is genoeg. Slaap op z'n minst enkele uren achter elkaar. Wil je beter slapen?
Dit kun je doen:
Beweeg voldoende en vermijd stress. Door minstens een half uur per dag stevig te bewegen, blijft je lichaam in conditie. En zorg je ervoor dat je een gezond gewicht houdt. Probeer daarnaast stress te vermijden. Te veel stress kan invloed hebben op je lichaam. Het kan zijn dat je ongesteldheidcyclus erdoor wordt beïnvloed en dat er geen eisprong komt. Dan is het moeilijker om zwanger te raken.
De manier waarop jullie vrijen heeft ook invloed op het zwanger worden. De houding waarbij de man boven en de vrouw onder ligt, of de zijligging is daarom een goede ligging, omdat de zaadcellen dan makkelijker de eileiders inzwemmen. Het is verstandig als de vrouw na het vrijen niet meteen opstaat, maar even blijft liggen. Zodat het zaad goed binnen blijft.
Je kunt het best vrijen rond de tijd van de eisprong. Heb je een regelmatige ongesteldheid, dan is er een eisprong ongeveer 2 weken voor het ongesteld zijn. Dan ben je dus vruchtbaar.
- Sporten tijdens de zwangerschap?
- Voorbereid op de bevalling?
- Wat als de bevalling begint?
- Welke spullen aanschaffen voor je baby?
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? Schuif dan eens aan bij het online Mammacafé!
Bekijk agenda itemWe zijn net een bedrijf thuis; het loopt volgens planning maar toch voel ik..
Bekijk agenda item