Wat is Sexting?

Sexting bestaat uit de Engelse woorden ‘seks’ en ‘texting’ (Engels voor sms’en).Dit houdt in dat seksueel getinte berichten verstuurd worden. Dit kunnen verder ook pikante foto’s of video’s zijn die meestal via een mobiele telefoon verstuurd worden. Sexting kan een onderdeel zijn van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Maar wanneer de beelden van sexting bij (verkeerde) personen of op een website terecht komen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de betrokkene. Dit noemen ze 'shame sexting'. Daarnaast zijn foto’s of video’s van kinderen onder de 18 jaar en het versturen ervan strafbaar.

Tip 1

Praat met je kind over het onderwerp seksualiteit. Seksuologen zien sexting als een onderdeel van de seksuele experimenteerfase van jogneren.

Tip 2

Wanneer je kind spannende foto’s of filmpjes wil versturen, laat hem of haar dan van te voren goed nadenken wat de gevolgen kunnen zijn.

Tip 3

Vertel je kind dat wanneer er eenmaal een foto of video op internet staat, deze niet verwijderd kan worden. Je kind kan hiervan zijn hele leven last houden.

Tip 4

Maak duidelijk aan je kind dat zij alles met je kan bespreken en dat je haar wilt helpen mocht dit nodig zijn.

Tip 5

Sexting is soms niet aanvaardbaar. Dit is wanneer onder druk van vrienden foto’s en dergelijke toch verstuurd worden. Dan heet het 'shame sexting'. Het doorsturen van seksueel getinte afbeeldingen naar anderen is niet normaal.

Tip 6

Als je kind ongevraagd afbeeldingen toegestuurd krijgt, kan hij dit gedrag afkeuren. Laat hem of haar in ieder geval de afbeeldingen niet doorsturen.

Tip 7

Is je kind slachtoffer van sexting? Blijf kalm, wordt niet boos en steun je kind. Het is een moedige stap van je kind om dit aan je te vertellen.

Tip 8

  • Is je kind mogelijk slachtoffer van sexting?
  • Als je de persoon kent die verantwoordelijk is voor de verspreiding, vraag hem om te stoppen hiermee.
  • Doe aangifte bij de politie. De politie kan verder onderzoek doen.
  • Sexting kan een flinke indruk maken op je kind. Heeft je kind hulp nodig bij verwerking van sexting? Kijk dan op www.helpwanted.nl, www.kindertelefoon.nl, www.ikzitindeshit.nl of www.seksenzo.info

Meer informatie

www.opvoeden.nl

(208 569 beoordelingen)

Terug naar boven