Hoe houd je gamen (o.a. GTA) leuk?

Gamen is populair onder kinderen en jongeren. Ze spelen graag spelletjes op een spelcomputer of op internet in een virtuele wereld. Bij gamen is de behoefte sterk om steeds verder te willen spelen. Hierdoor willen kinderen en jongeren steeds vaker en langer spelen. Dit kan leiden tot problematisch gamegedrag of zelfs tot gameverslaving. Wanneer je als ouder regelmatig mediaopvoeding toepast hoeft gamen niet te leiden tot problemen. 

GTA

Grand Theft Auto (GTA) is niet zomaar een schietspel, en zeker ook geen pulp, maar een geavanceerde game waarin niet voor niets 200 miljoen dollar geïnvesteerd is om het te maken. Het is echt top-entertainment. Maar wel voor volwassenen…….

Het spel is (terecht) gekwalificeerd voor 18 jaar. Dat heeft o.a. te maken met het extreme geweld en de sadistische (martel-) scènes die erin voorkomen. Het gaat hier om zeer realistisch vormgegeven geweld, waarbij de slachtoffers echte mensen zijn (en géén stripfiguren of ruimtewezens, waardoor het geweld acceptabeler zou zijn). In dit spel is het ook mogelijk om seks te hebben en drugs te dealen. De leeftijdsclassificatie van 18 jaar is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over de mogelijke schadelijkheid bij kinderen. De leeftijdsaanduiding is zelfs aangebracht door de makers van het spel zelf!

Het vervelende van het regelmatig zien van geweld is dat het effect kan hebben op kinderen. Ze kunnen: 

  • Angstig reageren
  • Afstompen voor geweld
  • Zich agressief gedragen

 Hoe ga je om met het GTA?

 

  •  Maak voor jezelf duidelijk wat bij jullie thuis wel en niet mag. Ga met andere ouders in gesprek en luister naar elkaars regels hierover.
  • Het is voor kinderen heel belangrijk dat ze weten wat hun eigen ouders goed en belangrijk vinden. Hun waarden en normen zijn enorm vormend. Dat ze regels krijgen over wat ze wel en niet mogen doen, spelen en zien, hoort daar natuurlijk ook bij. Regels zijn belangrijk, ook voor het gevoel van veiligheid voor de kinderen zelf. Kinderen die thuis geen grenzen krijgen, voelen zich minder veilig, zo blijkt uit onderzoek.
  • Als een kind regels heeft, wil dat natuurlijk niet zeggen dat hij helemaal nooit meer iets ziet dat niet voor hem bestemd is. Sterker nog: alles wat verboden is, heeft natuurlijk een extra aantrekkingskracht. Daarvoor zullen kinderen geneigd zijn om het verbodene stiekem nog wel eens op te zoeken. Maar dat is van alle tijden, en ook minder erg dan dat ze helemaal geen regels krijgen. Wanneer ze wéten dat het niet mag, kijken ze anders. Eigenlijk zijn ze daardoor al meer beschermd.
  • Omdat een kind tot 18 jaar echt te jong is voor GTA is het geen enkel probleem om het gewoon te verbieden, en tegen de andere ouders te zeggen dat je niet wilt dat je zoon of dochter daar dat spel speelt. Je hebt de PEGI (leeftijdsaanduiding) achter je.

 Algemene tips om problemen te voorkomen:

Tip 1

Maak duidelijke afspraken over wanneer, hoeveel en welke games je kind mag spelen. Leg uit dat andere bezigheden als slapen, huiswerk maken, spelen, muziek maken en bewegen belangrijk zijn. Bovendien leren kinderen daardoor van jongs af aan dat er beperkingen zijn aan het gamen. Houd je aan de gemaakte afspraken en leg beperkingen op als je kind deze afspraken niet nakomt.

Tip 2

Leef je in: begrijp wat je kind aan het doen is en waarom hij dat spel zo leuk vindt. Geniet van wat je kind beleeft. Luister naar zijn/haar verhalen, zonder vooroordelen. Maak het internet en gamegebruik bespreekbaar met je kind, stel hierbij échte vragen. Dit zijn vragen waar je het antwoord niet op weet, hierdoor toon je oprechte interesse.

Tip 3

Spreek af dat je kind vóór het spelen eerst zijn huiswerk maakt. Laat geen games toe in de slaapkamer. Zorg ervoor dat je kind niet gaat gamen vlak voor het slapen.

Tip 4

Benader je kind positief: praat niet over 'verslaving' maar over 'verantwoordelijkheid'. Help je kind zich aan de regels en afspraken te houden. Vaak willen ze het wel, maar lukt het ze niet. Versterk hun vaardigheden en voorkom een preek of een discussie.

Bronnen:

www.mediaopvoeding.nl 

www.nji.nl

 

(4101 12214 beoordelingen)

Terug naar boven