Een leuke carnaval? Maak afspraken met je kind

Carnaval... Drie dagen plezier maken! Het kan maar zo, je staat daar in een carnavalspak met een stel vrienden en de kinderen te genieten. Je favoriete carnavalschlager zet als vanzelf je hele lijf in beweging en de buurman komt langs met een plateautje bier. Je zoon of dochter van 14 jaar is in hetzelfde carnavalspak gewoon een van de groep. Zonder dat het opvalt neemt hij of zij ook een glas. Denk je dan onmiddellijk aan 'geen 18, geen druppel' of laat je het deze keer gaan?

Eerste alcohol tijdens carnaval

Wist je dat carnaval naast de feestdagen en de zomervakantie een van de meest gebruikelijke momenten is, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken en hun eerste sigaret roken? Na het eerste glas alcohol ontstaat een patroon van steeds vaker en meer drinken. Het wordt dan steeds moeilijker om niet meer te drinken of minder te drinken.

Afspraken over roken en drinken

Sinds 1 januari 2014 mag geen alcohol meer verkocht mag worden aan jongeren onder de 18 jaar. Laat je kind kiezen voor een fris carnaval!

  1. Spreek van tevoren af dat je kind tijdens het carnaval niet drinkt en rookt;
  2. Maak ook met de volwassenen met wie je op stap gaat de afspraak dat zij jouw kind geen alcohol of sigaret aanbieden;
  3. Blijkt bij thuiskomt dat je kind toch gedronken of gerookt heeft, bespreek dit dan de volgende dag op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat je niet wilt dat je kind drinkt of rookt;
  4. Laat ook blijken dat je blij bent als hij of zij zich aan de afspraken heeft gehouden.

Kijk ook eens op de website van NIX18.

Meer tips

(993 2920 beoordelingen)
Terug naar boven