Als kinderen volwassen worden, zo rond hun 18de levensjaar, verandert er veel voor jou als opvoeder. Je rol wordt meer adviserend en ondersteunend richting je kind. Jong volwassenen willen niet meer dat ouders zich nog overal mee bemoeien, ze willen steeds meer zelf bepalen. Deze ontwikkeling is goed, maar voor jou als ouder ook lastig omdat je gewend bent om sturing en structuur te bieden aan je kind. Je rol verandert van opvoeder naar adviseur/ondersteuner.
Praat open met je kind over onderwerpen die hem of haar boeien. Zo blijf je in contact met je kind. Forceer niet, daar stoot je je kind juist mee af. Je voelt vaak zelf wel aan wat goede momenten zijn om samen even te kletsen (bijv. in de auto samen of tijdens het eten). Toon dus belangstelling zonder gelijk klaar te staan met je eigen mening. Een preek is wel het laatste waar je zoon/dochter op deze leeftijd behoefte aan heeft.
Realiseer je als ouder dat aspecten zoals verzorging, onderhoud en structuur steeds meer bij je kind komen te liggen. Veel ouders willen hun kinderen blijven beschermen door te bepalen. Hierdoor leert je kind niet op eigen benen te staan. Langzaam moet je beginnen om hem of haar wat los te laten. Dit doe je door bepaalde beslissingen bij je kind te laten zodat ze hun eigen verantwoording voelen, ook al nemen ze soms de verkeerde beslissing (bijv. bij school- of werkkeuze).
Vaak vinden jong volwassenen het prettig dat je als ouder adviezen geeft, liefst meerdere, waar ze dan uit kunnen kiezen. De adviezen moeten uiteraard een vrijblijvend karakter hebben, ze moeten zelf weten of ze er iets mee doen of niet. Leg ze vooral niet op, maar deel ze mee.
Als je kind echt verkeerde keuzes maakt op bijvoorbeeld het gebied van verslaving, criminaliteit, geldproblemen, foute relaties, probeer dan toch rustig te blijven door met je kind praten, door vragen te stellen en geen meningen te geven. Veroordeel hem of haar niet, hierdoor zou je de band met je kind kunnen verliezen. Mocht je het moeilijk vinden om in dit soort moeilijke situaties rustig te blijven, neem dan even afstand en bespreek het op een later tijdstip. Natuurlijk kun je ook hulp inschakelen. LOES kan met je meedenken over wie je kunt inschakelen. Stel hier je vraag aan LOES of bel naar het LOES spreekuur in jouw gemeente.
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item