Grooming betekent dat een volwassene online contact maakt met kinderen (die meestal tussen de 11 en 15 jaar zijn) met als uiteindelijk doel seksueel misbruik. In andere termen wordt grooming ook wel 'digitaal kinderlokken' genoemd.
Het contact maken gebeurt via de computer, op een tablet of smartphone. Bij grooming doet een volwassene zich meestal voor als leeftijdsgenoot en verleidt het kind met complimentjes en lieve woordjes. Op alle sites waar kinderen zich bevinden zijn ook groomers aanwezig. Je kan denken aan sites met spelletjes, maar ook aan social media zoals Facebook, Habbo of Whatsapp.
Praat op tijd met je kind over de risico's op internet. Toon bijvoorbeeld eerst interesse in wat je kind doet op internet. Leg ook uit dat je je soms wel eens zorgen maakt.
Bepaal samen met je kind de grenzen van de online contacten: mensen die vriendelijk lijken, hoeven dat niet te zijn.
Een belangrijke regel is: ken je iemand in het echte leven niet, accepteer hem/haar ook niet online.
Leer je kind ook om ‘nee’ te leren zeggen als zij echt niet iets wil doen.
Vertel je kind dat een groomer de volgende werkwijze heeft: aandacht geven (geschenken krijgen), vertrouwen schenken, chanteren om bijvoorbeeld filmpjes online te zetten. Het resultaat kan zijn dat je kind zich schaamt en met niemand hierover praat. De volgende stap kan seksueel misbruik zijn.
Geef je kind aan dat zij alles met je kan bespreken en dat je haar graag wilt helpen mocht dit nodig zijn. Dit kan voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming.
Laat je kind geen gevoelige informatie online zetten zoals foto’s of filmpjes. Ook niet jullie adres en telefoonnummer.
Heeft je kind toch een afspraak met een persoon die zij via internet heeft leren kennen? Laat zij dan een vriend of vriendin meenemen. Spreek af op drukbezochte plaatsen waar veel getuigen zijn.
Laat je kind nooit seksuele beelden van anderen doorsturen. De mensen op die beelden komen hierdoor vrijwel altijd in de problemen. Dit kan je kind dus voorkomen.
Is je kind lastig gevallen? Meld dit op www.helpwanted.nl. Op deze website vind je ook informatie en een film over grooming. Het is een website voor online seksueel misbruik van jongeren tussen 12 en 18 jaar.
Denk je dat je kind slachtoffer is van grooming of dit dreigt te worden? Je kan dit melden bij de politie via 0900-8844. Of ga naar Meldknop.
LOES geeft ouders meer advies voor de online wereld van kinderen:
Hoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidLoes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWil jij ook graag andere ouders ontmoeten uit je woonwijk of je woonplaats
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je goed voor op de bevalling? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemBorstvoeding, kolven en werken combineren: hoe doe je dat? Op een gegeven moment..
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen in de basisschoolleeftijd...
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda item