Ben jij een éénoudergezin?

Je kunt er bewust voor kiezen of het kan je overkomen; je wordt een alleenstaande ouder. Je staat alleen voor de taak om je kind op te voeden. En alles te regelen wat er bij een huishouden komt kijken. Dat is nogal wat! LOES geeft tips voor als je in je eentje de zorg op je neemt. Dit geldt voor één of meerdere kinderen.

Tip 1: Verdeel je tijd

Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat nodig. Je kunt denken aan het goed kunnen organiseren. Of je flexibel opstellen. Zorg voor een goede agenda. Als je je dagen goed indeelt, zul je zien dat je nog tijd overhoudt. Deze tijd kan je gebruiken om samen met je kind spontaan leuke dingen te doen. Wees niet bang om anderen in te zetten en het jezelf zo iets gemakkelijker te maken!

Tip 2: Wees eerlijk

Je kind begrijpt op jonge leeftijd al dat zijn situatie ‘anders’ is dan bij veel vrienden thuis. Wees daar eerlijk over zonder te zwaar op de hand te zijn. Je kind heeft meer aan een eerlijk verhaal. Als jullie gescheiden zijn, zorg ervoor dat je kind géén negatief beeld krijgt van de ander.

Tip 3: Omgaan met anderen

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat hij contact heeft met mannen en vrouwen. Het is dan ook goed als hij zo nu en dan tijd doorbrengt met één van jouw goede vrienden of vriendinnen. Of met een buurman, buurvrouw, een oom of tante.

Tip 4: Betrek je kind niet

Het is belangrijk om je kind niet op te zadelen met jouw zorgen. Hij heeft er niets aan te weten hoe moeilijk jij sommige dingen vindt. Je kind kan zich zorgen gaan maken om jou. Zoek je steun daarom bij een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Of zoek mensen op die hetzelfde meemaken als jij: er zijn allerlei lotgenoten groepen. Zie ook bijvoorbeeld: www.ouderalleen.nl.

Tip 5: Zorg voor jezelf

Je kind heeft veel meer aan een ouder die zich goed voelt, dan aan eentje die zichzelf helemaal wegcijfert. Denk daarom ook regelmatig aan jezelf en aan je eigen conditie. Doe iets leuks voor jezelf.

Tips rondom scheiden

LOES geeft meer tips, voor éénoudergezinnen en scheidingen:

(125 344 beoordelingen)
Terug naar boven