Maak je je zorgen om de gezondheid van je kind?

Grenzen opzoeken en experimenteren horen bij de overgang van jeugd naar volwassenheid. Gedurende deze fase beginnen jongeren met allerlei vormen van ongezond gedrag. Denk aan roken/vapen, het drinken van grote hoeveelheden alcohol en het gebruik van cannabis, of aan onvoldoende bewegen. Dit kan, al dan niet in combinatie met een ongezond voedingspatroon, leiden tot overgewicht. 

Invloed op leefstijl kind

Als ouder heb je steeds meer een andere rol in de opvoeding. Je overlegt, maakt samen afspraken en geeft advies. Wanneer je kind thuis woont, kun je je kind nog enigszins stimuleren tot een gezonde leefstijl. Dit wordt anders als je kind uit huis gaat. Hij/zij bepaalt zijn eigen leefstijl en voedingspatroon. 

Tip 1: Maak afspraken

Maak afspraken over koken, inclusief boodschappen doen. Laat je kind één of meerdere keren per week zorgen voor het eten. Geef complimenten als je kind heeft gekozen voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. Laat je kind voor meer informatie over gezonde voeding kijken bij het Voedingscentrum.

Tip 2: Stimuleer bewegen

Ouders kunnen ook hun (volwassen) kinderen succesvol stimuleren om gezond te bewegen. Moedig je kind aan om meer te bewegen, door vaker de fiets te pakken, door te wandelen of te hardlopen. Dit hoeft immers geen geld te kosten. Laat je kind een weekplanning maken waarin hij/zij minimaal 2,5 uur per week tijd vrij maakt voor beweging. Maak samen afspraken over bewegen en een eventuele steun als bijdrage voor sporten.

Tip 3: Toon belangstelling

Over alcohol en drugs praten met je kind lukt niet als je geen goed contact met elkaar hebt. Praat over allerlei zaken die belangrijk voor je kind zijn. Toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in zijn of haar leven. Probeer te voorkomen dat je door je bezorgdheid alleen nog maar over alcohol en/of drugs praat. Zorg ervoor dat je kind je in vertrouwen durft te nemen als het toch afhankelijk van drugs dreigt te raken. Spreek je kind er op aan als je het idee hebt dat het meer of andere middelen is gaan gebruiken. Of als je het gevoel hebt dat hij/zij afhankelijk van het middel dreigt te raken. Laat je kind zelf hulp zoeken. Je kunt hem/haar adviseren om contact op te nemen met Tactus Verslavingszorg.

Tip 4: Let op gedrag

Als je vermoedt dat je kind depressief is, houd dan zijn/haar gedrag in de gaten. Let op veranderingen zoals wijzigingen in slaap- of eetpatroon. Praat met je kind en vraag naar school, vrienden en relaties en activiteiten. Luister goed naar hem/haar en stel niet te veel vragen. Soms willen jongeren helemaal niet praten. Blijf dan toch proberen om erachter te komen waarom hij/zij verdrietig of van streek is. Stimuleer je kind om dingen te doen die hij/zij leuk vindt. Wees niet ontmoedigd bij gebrek aan interesse, maar probeer hem/haar steeds te betrekken.

Als je kind zo depressief is dat je inspanningen niet helpen, is het verstandig om hulp in te schakelen. Adviseer je kind om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij onderzoekt je kind en bekijkt welke behandeling passend is en of een doorverwijzing nodig is.

Tip 5: Verwijs naar specialist

Heeft je kind een vraag over seks of heeft hij/zij een probleem? Laat hem of haar voor informatie of vragen kijken op de website van Sense. Dit kan per telefoon, mail, chat of via een persoonlijk gesprek. Dit kan bij een Sense-spreekuur bij jullie in de buurt. Gratis (t/m 24 jaar) en vertrouwelijk.

Meer tips voor de leefstijl

(3027 8916 beoordelingen)
Terug naar boven