Scheiden, hoe vertel ik het de kinderen?

Scheiden is een moeilijke beslissing die vaak genomen wordt na een periode van spanningen en emoties. Een scheiding maakt veel indruk. Kinderen zien hun ouders het liefst bij elkaar en kunnen verschillend reageren wanneer hun ouders gaan scheiden. Gevoelens als angst, boosheid en onzekerheid komen veel voor. Als ouder wil je dat je kind zo min mogelijk last krijgt van de scheiding. Wanneer en hoe vertel je de kinderen over de scheiding? 

Wanneer vertel je kinderen over de scheiding?

Tip 1: Als het definitief is

Als jullie definitief hebben besloten te gaan scheiden en niet meer bij elkaar blijven wonen.

Tip 2: Als alles helder is

Wanneer de afspraken, tussen jullie, duidelijk zijn zoals; co-ouderschap, wie is verzorgende ouder, verhuizen of blijven wonen, omgangsregeling, afspraken tijdens vakanties en verjaardagen.

Hiermee voorkom je dat de kinderen lang in angst en onzekerheid verkeren over hun toekomst.

Hoe vertel kinderen over de scheiding? 

Tip 1: Kies een moment

Kies een moment en een plek waar kinderen zich op hun gemak voelen. Vertel het samen aan je kinderen. Ze hebben steun aan elkaar en kunnen elkaar ook troosten. Om misverstanden te voorkomen vertel het nieuws aan alle kinderen op het zelfde tijdstip. Vertel dat jullie uit elkaar gaan en dit ook samen hebben besloten.

Tip 2: Vertel evenveel

Let erop dat jullie evenveel vertellen. Een ouder die in het gesprek stil of emotioneel is trekt de aandacht van de kinderen. Hierdoor kunnen de kinderen boos worden op deze ouder, die volgens hen de ouder is die wil scheiden.

Tip 3: Leg duidelijk uit

Vertel in duidelijke taal, waarom jullie uit elkaar gaan en dat de scheiding niet hun schuld is. Betrek de kinderen niet in de scheiding en in het conflict. Vertel niet jouw kant van het verhaal waarom jullie gaan scheiden. Doe dit ook niet na het gezamenlijke gesprek met de kinderen. Maar geef aan dat jullie altijd hun ouders blijven en allebei veel van hen houden. En dit ook altijd blijven doen. 

Tip 4: Praat niet negatief

Praat niet negatief over de andere ouder. Reageer begrijpend op de reactie van de kinderen. Herhaal wat ze zeggen en geef aan dat hun gevoel goed of onterecht is.

Tip 5: Vertel wat te vertellen 

Zeg dat ze het ook aan vriendinnen/vrienden mogen vertellen.

Tip 6: Houd structuren in stand

Houd gezinsgewoontes in stand, zoals vaste rituelen slapen of eten, dit geeft zekerheid en veiligheid voor de kinderen.

Tip 7: Verwacht negativiteit

Wees als vertrekkende ouder voorbereid op negatieve reacties. Laat ze boos en verdrietig zijn als het nodig is en toon begrip. Blijf zelf, hoe moeilijk ook, rustig en steun je kinderen op emotionele momenten. Alle kinderen hebben het moeilijk met het uit elkaar gaan van hun ouders. Naar schatting gaat 10% van de scheidingen met ernstige conflicten gepaard. De negatieve effecten daarvan zijn voor kinderen aanzienlijk. Voor deze groep kinderen zijn er verschillende programma’s ontwikkeld. Programma’s waar ze leren omgaan met de scheiding en de gevolgen daarvan.

Maatschappelijk werk

Kijk bij: www.kiesvoorhetkind.nl en www.villapinedo.nl.

Of bekijk meer Loes-tips:

(1646 4855 beoordelingen)
Terug naar boven