In elke relatie kan het wel eens niet lekker lopen. Vaak zijn deze problemen goed op te lossen door er met elkaar over te praten. Dit is niet altijd eenvoudig vooral als emoties een rol spelen. Daarbij komt nog dat we een goed voorbeeld voor onze kinderen willen zijn.
Als kinderen meemaken dat ouders vaak ruzie hebben, is de kans groot dat ze het gedrag nadoen. Vooral als ze zelf een conflict hebben. Loes geeft tips die je kunnen helpen.
Kies een rustig en geschikt moment om met je partner te praten. Sommige zaken zijn beter om zonder kinderen erbij te bespreken.
Maak duidelijk aan je partner waaraan je je ergert en leg uit waarom. Leg uit wat dat met je gevoel doet. Bijvoorbeeld: “ik merk dat ik…” of: “Ik voel me daarbij…”. Zo kom je minder beschuldigend over en vergroot je de kans dat de ander je standpunt eerder wil begrijpen.
Blijf bij het onderwerp en haal niet allerlei dingen erbij. Het schept verwarring en het kan dan eerder overgaan in een echte ruzie.
Dat betekent dat als de ander praat, je niet al in gedachten bezig bent om te bedenken wat je daarna wilt zeggen. Dat betekent ook dat je de ander niet moet onderbreken om jezelf steeds te verdedigen. Als je echt luistert naar de ander, dan hoor je eerder wat het probleem is.
Richt je niet alleen op wie er wel en niet gelijk heeft maar vraag ook verduidelijking. Hierdoor laat je merken dat je je partner echt probeert te begrijpen.
Als de ander boos en geïrriteerd is en jij doet er een schepje bovenop? Dan kunnen de emoties alleen maar erger worden.
Als de spanning en de emoties te hoog oplopen is het beter het gesprek af te breken. Je praat dan verder als jullie weer wat rustiger zijn geworden. Neem een time out.
Vooral als emoties een rol spelen kan het moeilijk zijn je fouten te erkennen en de ander gelijk te geven. Maar daarmee geef je wel het goede voorbeeld en zal de ander je gemakkelijker volgen. Je komt dan uiteindelijk sneller tot een gemeenschappelijke oplossing.
Zoek samen naar oplossingen. Als je alle twee naar een oplossing wilt zoeken dan is dat al een stap in de goede richting. Doe voorstellen en houdt daarbij rekening met de wensen van jullie beide.
Blijven er toch spanningen en komen jullie er samen niet uit? Zoek dan deskundige hulp. De huisarts kan je helpen of verwijzen. Of neem contact op met een professional van jouw wijkteam of bel met het zorgloket van je gemeente waar je terecht kunt met je vraag.
Loes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemHoe bereid je je voor op de komst van je baby? Met de komst van een kindje..
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item