Kinderen krijgen, hoe is dat voor je relatie?

Als je vader of moeder wordt, verandert er veel in je leven. Ook de relatie met je partner verandert. Er vindt een overgang plaatst van partnerschap naar ouderschap. En dat is wennen. Opeens zie je je partner ook in de rol van moeder of vader.

Dipjes horen erbij

Veel onderzoek laat zien dat vlak na de geboorte van een kind, een (tijdelijke) afname te zien is in de tevredenheid en kwaliteit die ouders ervaren in hun relatie. Onder andere door het gevoel minder tijd, aandacht en intimiteit te krijgen van je partner. Ouders ervaren meer stress en het aantal conflicten neemt toe. Hier zijn verschillende verklaringen voor:

  • Onzekerheid in de beginfase van het ouderschap;
  • Minder tijd hebben voor elkaar;
  • Moeite hebben met het uiten van emoties naar elkaar;
  • Spanning ervaren over de taakverdeling in huis;
  • Het hebben van minder energie.

Praten over je relatie

Negatieve veranderingen in je relatie kunnen een negatieve invloed hebben op de manier waarop je opvoedt en op het welzijn van je kind. Door op tijd rekening te houden met deze veranderingen en door vooraf in gesprek te gaan met je partner, kun je deze negatieve invloed beperken.

Neem tijd voor elkaar

Zorg dat je tijdens de momenten alleen met je partner, ook echt de tijd neemt voor elkaar. Zoek samen naar een goed moment, bijvoorbeeld als je kind op bed ligt. Neem een kop thee en praat eens rustig bij. Als je een fijne oppas hebt, of een goed logeeradres bij een vertrouwd persoon, laat dan merken dat je hen waardeert. Dan kun je samen met een gerust hart weg.

Blijf met elkaar praten

Het is heel belangrijk om met elkaar te blijven praten. Ook al tijdens de zwangerschap. Praat met elkaar over je verwachtingen van het ouderschap. Ouders die van tevoren praten over ouderschap en de veranderingen die dit met zich mee gaat brengen, ervaren minder problemen dan als ze dit niet doen. Bespreek met elkaar wat je lastig vindt of wat je mist, zonder elkaar iets te verwijten. Sta open voor de gevoelens van de ander. Praat ook over andere dingen dan het kind en blijf geïnteresseerd in elkaars levens.

Blijf je best doen voor elkaar

Blijf aandacht besteden aan je partner. Toon interesse in elkaar en geef elkaar eens een compliment. Laat zien dat je de ander waardeert als partner en als ouder.

Meer tips van LOES

(2146 6241 beoordelingen)
Terug naar boven