Hoe zorg je voor een leuke zomervakantie met je samengestelde gezin?

In een samengesteld gezin heeft ten minste één van de ouders kinderen uit een vorige relatie. Het samenleven in een samengesteld gezin vraagt meestal (vooral de eerste jaren) meer inzet van partners en kinderen dan in een 'gewoon' gezin. Dit is ook merkbaar tijdens (het plannen van) de vakantie. Loes geeft tips:

Tip 1

Begin op tijd met het afstemmen met de ex partner(s) zodat de kinderen op tijd weten hoe de vakantie eruit ziet en bij wie ze zijn. Doe dit voordat je met de kinderen plannen gaat maken. Als je op tijd begint kunnen alle ouders hun wensen uitspreken en tijdig vrij vragen op het werk.

Tip 2

Houd er rekening mee dat juist bij het maken van vakantie-afspraken, oud zeer weer kan opspelen bij de exen. In de schoolperiode is er na een tijdje wel structuur in de vakantieperiode zijn andere afspraken nodig. Probeer uit de strijd te blijven. Geef elkaar de tijd om over de voorstellen na te denken en probeer het overleg soepel te laten verlopen.

Tip 3

Denk in het belang van het kind. Bijvoorbeeld: Als beide ouders drie weken op vakantie gaan hebben de kinderen geen week meer over om zomaar wat te lummelen rondom huis en in de buurt. Ze hebben ook geen tijd om te logeren bij oma of opa of andere afspraken te maken.

Tip 4

Help de kinderen met de voorbereidingen voor de vakantie bij de andere ouder, bedenk samen wat leuk is om mee te nemen in de koffer en wat er nog geregeld moet worden. Geef je kind ruimte om ook bij de andere ouder een fijne vakantie te hebben.

Tip 5

Bedenk samen met je samengestelde gezin een plan voor de vakantie. Waar gaan we naartoe? Wat gaan we doen? Hoe meer mensen hoe meer wensen. Zorg dat er voor iedereen iets leuks is om naar uit te kijken.

Tip 6

Spreek voor de vakantie enkele duidelijke regels af, dat voorkomt discussie tijdens de vakantie. Houd hierbij rekening met de leeftijden van de kinderen en wat de kinderen gewend zijn. Jonge kinderen zijn vroeg wakker en pubers luieren graag, zeker in de vakantie.

Tip 7

Met het hele samengestelde gezin dingen ondernemen kan zwaar zijn, het vergt toch veel aanpassing van alle gezinsleden. Je kunt ook van te voren af spreken dat je om de dag iets alleen doet met je “eigen” kinderen. Het voordeel is dat je minder hoeft te organiseren, niet op elkaar hoeft te wachten, dat er meer intimiteit is, en je hebt elkaar de volgende dag van alles te vertellen.

Tip 8

Kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Als je aangeeft dat je nadenkt over een fijne vakantie voor iedereen, komen ze vast met goede tips. Vraag dan wat de kinderen wensen, en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat willen zij samen met alle kinderen en wat willen zij alleen?

 

(1735 5061 beoordelingen)
Terug naar boven