Hoe zorg je voor een leuke zomervakantie met je samengestelde gezin?

In een samengesteld gezin heeft ten minste één van de ouders kinderen uit een vorige relatie. Het samenleven in een samengesteld gezin vraagt meestal (vooral de eerste jaren) meer inzet van partners en kinderen dan in een 'gewoon' gezin. Dit is ook merkbaar tijdens (het plannen van) vakantie, met vaak in het bijzonder de zomervakantie. LOES geeft tips:

Tip 1: Afstemming rond vakanties

Begin op tijd met het afstemmen met de ex-partner(s) zodat de kinderen op tijd weten hoe de vakantie eruit ziet en bij wie ze zijn. Doe dit voordat je met de kinderen plannen gaat maken. Als je op tijd begint, kunnen alle ouders hun wensen uitspreken en tijdig vrij vragen op het werk.

Tip 2: Denk aan elkaar

Houd er rekening mee dat juist bij het maken van vakantie-afspraken, oud zeer kan opspelen bij de exen. In de schoolperiode is er na een tijdje wel structuur, maar in de vakantieperiode zijn andere afspraken nodig. Probeer uit de strijd te blijven. Geef elkaar de tijd om over de voorstellen na te denken en probeer het overleg soepel te laten verlopen.

Tip 3: Belang van het kind

Denk in het belang van het kind. Bijvoorbeeld: als beide ouders drie weken op vakantie gaan, hebben de kinderen geen week meer over om zomaar wat te lummelen rondom huis en in de buurt. Ze hebben ook geen tijd om te logeren bij oma of opa of andere afspraken te maken.

Tip 4: Plezier bij allebei

Help de kinderen met de voorbereidingen voor de vakantie bij de andere ouder, bedenk samen wat leuk is om mee te nemen in de koffer en wat er nog geregeld moet worden. Geef je kind ruimte om ook bij de andere ouder een fijne vakantie te hebben.

Tip 5: Vakantieplan

Bedenk samen met je samengestelde gezin een plan voor de vakantie. Waar gaan we naartoe? Wat gaan we doen? Hoe meer mensen hoe meer wensen. Zorg dat er voor iedereen iets leuks is om naar uit te kijken.

Tip 6: Regels vóór vakantie

Spreek voor de vakantie enkele duidelijke regels af, dat voorkomt discussie tijdens de vakantie. Houd hierbij rekening met de leeftijden van de kinderen en wat de kinderen gewend zijn. Jonge kinderen zijn vroeg wakker en pubers luieren graag, zeker in de vakantie.

Tip 7: Aandacht om de dag

Met het hele samengestelde gezin dingen ondernemen kan zwaar zijn, het vergt toch veel aanpassing van alle gezinsleden. Je kunt ook van tevoren af spreken dat je om de dag iets alleen doet met je 'eigen' kinderen. Het voordeel is dat je minder hoeft te organiseren, niet op elkaar hoeft te wachten, dat er meer intimiteit is, en je hebt elkaar de volgende dag van alles te vertellen.

Tip 8: Nadenken over vakantie

Kinderen hebben vaak heel goede ideeën. Als je aangeeft dat je nadenkt over een fijne vakantie voor iedereen, komen ze vast met goede tips. Vraag dan wat de kinderen wensen, en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Wat willen zij samen met alle kinderen en wat willen zij alleen? 

Vier ook...

- Afwisseling in de zomervakantie
- Een leuk oud en nieuw met de kinderen
- Gezellige feestdagen met een samengesteld gezin

(2748 8013 beoordelingen)
Terug naar boven