Hoe vier je een leuk oud en nieuw met de kinderen?

Op 31 december is het oudejaarsavond in Nederland. Om precies 00.00 uur viert iedereen de jaarovergang. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, want ook veel andere landen vieren oud en nieuw. Bij de Chinezen is oud en nieuw zelfs het belangrijkste feest, al is dit op een andere dag dan in Nederland.

Laat opblijven

Jonge kinderen hebben meestal moeite om zo lang wakker te blijven, maar willen het vuurwerk niet missen. Daarom is het verstandig om jonge kinderen ’s avonds een paar uur te laten slapen en vlak voor de jaarwisseling wakker te maken. Kinderen die wat ouder zijn, willen vaak proberen om de hele avond wakker te blijven om niets te missen van het feest.

Oliebollen en appelflappen

Op oudejaarsavond is het gebruikelijk om oliebollen en appelflappen te eten. Natuurlijk zijn de meeste kinderen gek op oliebollen. Let er wel op dat ze er niet te veel van eten en misselijk worden.

Alcoholvrije champagne

Nieuwjaar vieren we met champagne. Wees wel voorzichtig met drank. Het is onverstandig om je glaasje champagne onbeheerd te laten staan. Probeer te voorkomen dat je kind op jonge leeftijd alcohol drinkt. Het algemene advies is om tot 18 jaar geen alcohol te gebruiken, ook niet als uitzondering. Kinderen gaan anders alcohol als ‘normaal’ zien.

Vuurwerk

Veel mensen gaan om 00.00 uur naar buiten om vuurwerk af te steken. Sommige kinderen zijn bang voor vuurwerk, maar de meeste kinderen vinden het leuk om naar te kijken. Als je kind nog jong is en als het buiten ook erg koud is, kun je het best samen met je kind vanachter het raam naar het vuurwerk kijken. Als je kind iets ouder is, kun je samen vuurwerk afsteken. Koop van tevoren vuurwerk dat geschikt is voor kinderen. Laat je kind niet alleen vuurwerk afsteken, maar houd toezicht of help erbij.

Zie ook: Gaat jouw kind veilig om met vuurwerk?

Goede voornemens

Onderdeel van de nieuwjaarstradities is dat mensen elkaar veel geluk toewensen in het nieuwe jaar en goede voornemens maken. De populairste voornemens zijn afvallen, gezonder leven, meer bewegen, meer tijd doorbrengen met het gezin en stoppen met roken.

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag is alle drukte voorbij. De meeste mensen hebben een vrije dag. Het is verstandig om je kinderen niet alleen naar buiten te laten gaan. Overal ligt nog afval van vuurwerk. Soms ligt er ook vuurwerk dat ’s nachts niet is afgegaan. Probeer te voorkomen dat je kind op zoek gaat naar dit vuurwerk en het probeert af te steken.

Meer tips van LOES

 

keurmerk.gif

Goedgekeurde informatie! Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(1626 4738 beoordelingen)
Terug naar boven