Veel vaders hebben regelmatig een papadag, een vrije dag die helemaal in het teken staat van de opvoeding van hun kinderen. Vaak is moeder die dag aan het werk. Vroeger was die rolverdeling tussen vaders en moeders heel anders. De moeder zorgde meer voor de kinderen. Loes onderzocht de verschillen in opvoeden tussen vaders en moeders.
Vanaf 1920 zorgde de man binnen een huwelijk voor het geld. De vrouw deed het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Vanaf 1960 veranderde dit. Nu is dat dus helemaal anders. Mannen nemen steeds meer over in de huishouding. En vaders zijn meer betrokken bij de opvoeding.
Vaders en moeders gaan anders om met het motiveren en stimuleren van hun kind. Vaders zijn meer praktisch en gericht op het wedstrijdelement. Moeders hebben meestal meer aandacht voor relaties en het gedrag van het kind. Spelen met hun kinderen doen vaders en moeders vaak op dezelfde manier.
Moeders zijn vaak meer zorgzaam voor hun kind. Dit komt doordat de moeder veel lichamelijke inspanning heeft moeten leveren voor de geboorte van hun kind. De moeders zorgen volgens onderzoek nog steeds het meest voor de kinderen. Je kan denken aan het eten geven, verschonen en spelen met het kind. En moeders werken vaker minder uur per week dan vaders. Hierdoor brengt de moeder meer tijd door met de kinderen.
De manier van communiceren door de vader en de moeder met hun kind is vaak hetzelfde. Dit is vooral zo wanneer de kinderen klein zijn. Ouders kijken het kind aan wanneer het een baby is en proberen zijn of haar aandacht te krijgen. En wachten op een reactie van het kind. Toch hebben moeders altijd een voorsprong. Dit komt omdat moeders meer met hun kind doen. Zij zien bijvoorbeeld eerder de eerste kleine ontwikkelingen van hun kind. En hebben soms een hechtere band met hun kind.
Vaders praten vaker op een directe manier met hun kind. Ze stellen meer ‘w-vragen’ (wie, waar, wat, wanneer en waarom). Ze vragen eerder naar dingen die gebeurd zijn. En vaders vragen meer naar verklaringen. Moeders reageren vaak vriendschappelijk naar hun kinderen. Moeder reageert meer meelevend. Een voorbeeld: je jongste dochter komt ‘s avonds te laat thuis met een rood hoofd. Moeder zal eerder zeggen dat haar dochter wel eens verliefd zou kunnen zijn.
Vaders letten vaak meer op risico’s en zijn beschermend. De vader vraagt: wie is die jongen of dat meisje waar jij verliefd op bent? En waar komt hij/zij vandaan? Wanneer is de verliefdheid begonnen? Wat voor werk of studie doet hij/zij? Door het stellen van de ‘w-vragen’ wordt de vader ook wel gezien als een brug naar de sociale contacten die het gezin aangaat buiten het gezin. De moeder zorgt voor de meeste sociale contacten buiten het gezin.
Het coronavirus raakt ook de opvoeding. Lees in de tips van Loes hoe je als ouder omgaat met de opvoeding ten tijde van corona.
Lees alle corona tipsHoe mediawijs is jouw kind? Je geeft je kind een tablet, telefoon of afstandsbediening en je hebt er letterlijk geen kind meer aan. Handig?
Meer over mediawijsheidVolg bij Loes een online cursus rondom de thema's opvoeden en ouderschap. Voor jou als ouder zijn er twee cursussen!
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerDe Billy Boem club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die opgroeien in/rondom stress- en spanningsvolle (thuis)situaties. Meld je nu aan, de start is 19 januari 2021
Bekijk agenda itemHet MammaCafé is een gezellige plek waar je in contact komt met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie/thee.
Bekijk agenda itemDeze bijeenkomst is geschikt voor ouders en verzorgers van kinderen tussen zes..
Bekijk agenda itemVerdwijnt je zoon onmiddellijk in het gamen als hij thuiskomt en is het soms zelfs lastig om dit te onderbreken voor het avondeten? Is je dochter voortdurend met haar smartphone bezig en lijkt het ‘online leven’ soms belangrijker dan het ‘echte leven’? Zijn Fortnite, YouTube, Instagram, of Snapchat belangrijker dan sporten, of met elkaar iets doen? Vinden ze het lastig om zich op huiswerk te concentreren omdat ze steeds afgeleid raken door een appje of social media?
Bekijk agenda itemHet is een club voor kinderen van 4 t/m 7 jaar die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis en in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van spanning en stress. Bij de club hebben kinderen plezier, gaan ze samen knutselen en hebben ze iets helemaal voor zichzelf. Ook leren de kinderen spelenderwijs hun thuissituatie een plekje te geven.
Bekijk agenda itemOpgroeien in een gezin stress, spanning of psychische problemen, heeft op kinderen een grote impact. Daarom wordt de kinderclub “Billy Boem” georganiseerd. Hier leren de kinderen met lastige situaties en emoties om te gaan.
Bekijk agenda item