Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Een deel van de kosten van kinderopvang wordt vergoed. Zo maakt de overheid het voor ouders financieel mogelijk om werk en zorg te combineren.

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Het kinderdagverblijf of de gastouder waar je baby straks naartoe gaat, moet een registratie hebben in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Je sluit met het kindercentrum of de gastouder een contract af voor het aantal uren dat je afneemt en de prijs die je daarvoor betaalt. Je betaalt maandelijks zelf de rekening en vervolgens krijg je van de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag uitbetaald.

Meer over de voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg je?

Je krijgt niet alle kosten vergoed. Je bent verplicht om ook een eigen ouderbijdrage te betalen. Hoe minder je verdient, hoe meer kinderopvangtoeslag je kunt ontvangen.

Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken en kinderopvangtoeslag aanvragen.

Maximumuurtarieven voor kinderopvang

De Belastingdienst berekent de kinderopvangtoeslag die je krijgt over het maximumuurtarief. Is het kinderdagverblijf, de BSO of de gastouder duurder dan het maximumuurtarief? Dan moet je het resterende bedrag zelf betalen.

Kinderopvangtoeslag voor alleenstaande ouders

Ook alleenstaande ouders kunnen kinderopvangtoeslag aanvragen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen.

 

Goedgekeurde informatie!

keurmerk.gifDeze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

(1405 4022 beoordelingen)
Terug naar boven