Kinderopvang? Welke vorm kies jij?

Als je opvang zoekt voor je kind, is het belangrijk dat jij, je eventuele partner en je kind zich daar prettig bij voelen. Welke vorm van opvang je kiest, hangt af van je gezinssituatie, je wensen en je kind. Je kunt een keuze maken tussen informele en formele opvang.
 

Informele opvang

Kies je voor informele opvang bij familie of kennissen, dan kies je voor een vertrouwelijke en persoonlijke benadering. Denk dan wel van tevoren na over wat je verwacht van de oppas en maak duidelijke afspraken.
  • Mogen je ouders hun eigen opvoedstijl gebruiken, of heb je liever dat ze het op jouw manier doen?
  • Kunnen je ouders ook opa en oma zijn, naast opvoeder?
  • Wat doe je als je oppas ziek wordt?

Formele opvang

Kijk op Boink.nl voor meer informatie over de diverse vormen van opvang, de kosten, en hoe je dit het beste kunt regelen. Als werkende of studerende ouder krijg je bovendien kinderopvangtoeslag.
 

Ontwikkeling van je kind

Het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang werken aan de ontwikkeling van je kind. Door het contact met leeftijdsgenoten leren kinderen bijvoorbeeld samen spelen, delen en omgaan met ruzies.
 
Ook organiseert de opvang allerlei leuke, spannende en uitdagende activiteiten. Sommige bso's (buitenschoolse opvang) hebben ook andere activiteiten, bijvoorbeeld sporten of ‘de groene bso’.
 

Vindt je kind het leuk?

Kinderen leren het meest van en met andere kinderen. Bovendien, vinden kinderen het vanaf de peuterleeftijd leuk om met andere kinderen te zijn. Kinderen vinden het niet altijd leuk als ze naar de opvang gaan. Het kan zijn dat je kind altijd tegen dingen op ziet en dat het prima gaat als hij of zij eenmaal is. Neem je kind serieus en vraag waarom het de opvang niet leuk vindt. Of bespreek het met de opvang.
 

Opvang voor kind met beperking

Wanneer je kind een beperking heeft, kijk dan op Regelhulp.nl voor informatie over bijvoorbeeld het kinderdagcentrum of het medisch kinderdagverblijf. Steeds meer reguliere kinderopvangorganisaties denken mee over opvangmogelijkheden voor een kind met beperkingen. Neem voor meer informatie contact op met Steunpuntpassendonderwijs-povo.nl van oudervereniging Balans.
 
 
 
Goedgekeurde informatie!
 
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.
 
(1499 4279 beoordelingen)
Terug naar boven