Kindermishandeling; hoe kun je een kind helpen?

Elk jaar worden er  in Nederland meer dan 100.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dit tekent hen voor de rest van hun leven. De mishandeling vindt vaak plaats uit onmacht van de hierbij betrokken volwassene.  Meestal voelt deze persoon zich er ook rot onder. Maar lukt het hem/haar niet om zelf tot ander gedrag te komen.

Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niets over de situatie.  Ze schamen zich, voelen zich er erg ongemakkelijk onder en willen het stil houden. Het is daarom erg belangrijk dat iemand in de omgeving de signalen van het kind opmerkt. En er natuurlijk iets mee doet.De situatie verandert niet vanzelf, daar is hulp voor nodig. Misschien wel jouw hulp!

Tip 1

Vaak voel je twijfel of je het wel goed ziet; dat is normaal. Toch blijken vermoedens achteraf vaak te kloppen. Het is dus belangrijk je gevoel serieus te nemen en het er niet bij te laten zitten. Vaak helpt het je verder om je vermoedens met iemand uit je omgeving te bespreken. Dit kan met een vriend, familielid, collega, buurman of leerkracht. Hierdoor kan je op ideeën komen wat wijsheid is om te doen. En men kan je steunen in een lastige situatie.

Tip 2

Sta open voor de signalen van kindermishandeling. Kijk voor de signalen van kindermishandeling op de volgende link van een site van de rijksoverheid.

Tip 3

Bij Veilig thuis kun je advies vragen over alles wat met kindermishandeling te maken heeft. Samen met het Veilig thuis overleg je over de ernst van de situatie. Wat zijn de signalen  en wat kan het vervolgtraject zijn binnen je eigen mogelijkheden.

Niemand komt te weten dat je advies hebt gevraagd bij Veilig thuis . Veilig thuis kan een onderzoek starten wanneer je zorgen te groot zijn. En wanneer je zelf het kind of het gezin niet kunt helpen. Veilig thuis kijkt naar de aard en de ernst van de mishandeling. Ook dan kun je anoniem blijven. Het telefoonnummer van Veilig thuis is: 0800-2000.

Tip 4

Voor kinderen die mishandelt zijn, is het erg belangrijk dat ze een plek hebben waar ze welkom zijn. Soms kun je zelf die plek bieden.
Kinderen die willen praten over problemen die ze thuis hebben, kun je het nummer geven van de kindertelefoon. Hier kan een kind bellen of chatten met een medewerker van de kindertelefoon.    Het telefoonnummer is 0800-0432.
Kijk voor meer informatie op: Kindertelefoon 

(2452 7260 beoordelingen)

Terug naar boven