Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woon of werk je in Nederland en heb je kinderen jonger dan 18 jaar, dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. De Sociale Verzekering Bank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit.
Je ontvangt kinderbijslag voor het opvoeden en verzorgen van je eigen kinderen, maar ook voor een geadopteerd kind, pleegkind, stiefkind of een ander kind dat je opvoedt en verzorgt alsof het je eigen kind is.
Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 jaar wordt, krijgt je meer kinderbijslag. De kinderbijslag gaat opnieuw omhoog als je kind 12 jaar wordt. Als je kind niet bij je woont omdat het bijvoorbeeld gehandicapt is, kun je hoge kosten hebben. Dan is het in sommige gevallen mogelijk om tweemaal kinderbijslag te krijgen.
Is je kind geboren vóór 1 januari 1995, dan kijkt de SVB ook naar het aantal kinderen waarvoor je kinderbijslag krijgt. Hoe meer kinderen je hebt, hoe hoger de kinderbijslag.
Je ontvangt de kinderbijslag per kwartaal. Het eerste bedrag dat je voor je kind ontvangt, hoort bij het kwartaal ná de geboortedatum van je kind. Je kinderbijslag begint dus in januari, april, juli of oktober. De SVB betaalt de kinderbijslag als het kwartaal is afgelopen.
Adopteer je een kind of woon je net in Nederland, dan kan de kinderbijslag op een ander moment ingaan.
Voor een kind dat in Nederland is geboren, is het aanvragen van kinderbijslag heel eenvoudig. Als je voor het eerst een kind krijgt, doe je bij de gemeente aangifte van de geboorte. De gemeente geeft de geboorte van je kind aan de SVB door. De SVB stuurt je dan binnen 2 tot 4 weken een brief. Daarna kun je de kinderbijslag aanvragen.
Als je al kinderbijslag ontvangt en in Nederland een tweede of volgend kind krijgt, hoef je niets te doen. De SVB past de kinderbijslag automatisch voor je aan. Je krijgt een brief waarin het nieuwe bedrag staat. Woon je inmiddels buiten Nederland, geef de geboorte van je kind dan wel door.
Je moet zelf de geboorte van je kind aan de SVB doorgeven als je:
Als je contact met de SVB opneemt, sturen zij je nog dezelfde dag een aanvraagformulier.
Kijk ook op www.svb.nl
Loes verzorgt naast bijeenkomsten voor (aanstaande) ouders ook online cursussen. Deze kan je op een eigen moment en in je eigen tempo volgen.
Bekijk het cursusaanbodGaan jullie scheiden en zijn er kinderen bij betrokken? Dan komt er veel op jullie af. Krijg hulp met de scheidingswijzer van Loes.
Ga naar de scheidingswijzerWat moet ik allemaal weten over borstvoeding? Je bent er (bijna) zeker van...
Bekijk agenda itemNa een scheiding laat je elkaar als partners los, maar (bijna altijd) blijf..
Bekijk agenda itemBen je zwanger of heb je een baby, dreumes of peuter? En lijkt het je leuk om andere ouders te ontmoeten? Bezoek dan eens de Klets & baby en Klets & dreumes groep van het ouder- en kindcafé in de bibliotheek.
Bekijk agenda itemEen gezellige plek waar jij onder het genot van een kopje koffie of thee andere ouders kunt ontmoeten terwijl je kind(eren) ondertussen lekker kunnen spelen
Bekijk agenda itemEen gezellig uurtje voor jong en oud. Ouders en kinderen ontmoeten ouderen van Humanitas verzorgingshuis en andere oudere bewoners uit de Korenbuurt
Bekijk agenda itemNatuurlijk wil jij als ouder het beste voor je kind. Maar soms kan het opvoeden..
Bekijk agenda item