Hoe regel je ouderlijk gezag voor de vader als je niet getrouwd bent?

Als een kind geboren wordt en je bent als vader en moeder getrouwd of je hebt een geregistreerd partnerschap, dan is de vader automatisch de officiële vader van het kind. 

Zijn jullie niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan is het belangrijk om twee dingen te regelen: erkenning en ouderlijk gezag

Erkenning

De eerste stap is het erkennen van het kind door de vader. Daarmee geeft de vader aan “ik ben de vader van dit kind.” Bij ouders die getrouwd of geregisteerd partner zijn, wordt het kind automatisch erkend. Maar woon je samen of heb je een andere soort relatie? Dan moet erkenning apart geregeld worden.

Een kind kan je tijdens de zwangerschap al erkennen. Maar dit kan ook bij aangifte van de geboorte of op latere leeftijd. 

Door het kind te erkennen is de vader de wettelijke vader. Het kind kan daardoor zijn achternaam dragen en van hem erven. De wettelijke vader is verplicht om zijn kind te onderhouden. Mocht de relatie helaas beëindigen, dan heeft de vader recht op omgang met het kind. Daarnaast heeft hij ook recht op informatie over het kind. Maar let op: Veel ouders denken dat met erkenning alles is geregeld. Dat is niet zo. De vader heeft na erkenning nog geen wettelijke zeggenschap en wettelijke verantwoordelijkheid over zijn kind. Daarvoor is ouderlijk gezag nodig.

Ouderlijk gezag

Ouderlijk gezag betekent dat je belangrijke beslissingen mag nemen over je kind. Bijvoorbeeld over financiën, schoolkeuze of medische zorg. Ook bij het overlijden van de moeder speelt gezag een rol. Mocht de moeder van het kind komen te overlijden en heeft zij alleen het ouderlijk gezag? Dan kiest de rechter wie er in de toekomst gezag heeft over het kind.                                                                                                                                        

Gaan jullie uit elkaar en heb je allebei gezag, dan behouden jullie dat ook. Belangrijke beslissingen nemen jullie dan samen.

De tweede stap is daarom het aanvragen van ouderlijk gezag. Dit kan online of schriftelijk. De vader wordt dan ook opgenomen in het Gezagsregister.

Is de moeder (nog) getrouwd met een andere man? Dan kan een vader een kind niet erkennen en gezag krijgen. Is de echtgenoot van de moeder niet de biologische vader? Dan kan de automatische erkenning alleen worden gewijzigd door ontkenning van het vaderschap.

Lees meer op Rijksoverheid.

 

(2251 6566 beoordelingen)
Terug naar boven