Hoe regel ik ouderlijk gezag in een gezin met twee moeders?

Wanneer een vrouw een kind krijgt, is het automatisch de moeder en heeft zij het ouderlijk gezag. Wil jij als partner van de biologisch moeder, ook moeder van het kind worden (ook wel duomoeder genoemd) dan heet dat juridisch ouderschap. Dat regel je zo:

Automatisch juridisch ouderschap (voor kinderen geboren na 1 april 2014)

Ben je getrouwd/ geregistreerd partner en is er sprake van een onbekende donor voor de zwangerschap, dan kan de duomoeder  het kind erkennen bij de Burgerlijke stand van de gemeente. Hiervoor heb je een Verklaring Wet donor gegevens kunstmatige bevruchting nodig. Lees meer: https://www.donorgegevens.nl/donorgegevens.asp

Juridisch ouder door erkenning

Is het bovenstaande niet van toepassing op jullie situatie dan kan je als duomoeder juridisch ouder worden door erkenning. Erkenning kan bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je ingeschreven staat of door een notariële akte. Dit kun je ook al voor de geboorte van jullie kind regelen.

Heeft de donor het kind voor de geboorte als eerste erkend?

Dan krijgt alleen de moeder uit wie het kind geboren is het gezag en de duomoeder niet. De donor is door de erkenning de wettelijke vader van het kind. Als de donor het kind erkent na de geboorte, kan hij geen gezag meer krijgen.

Zijn jullie niet getrouwd/geregistreerd partner?

Dan heeft de moeder uit wie het kind geboren is het ouderlijk gezag. Je kunt als duomoeder jullie kind erkennen en daarna samen met de biologische moeder gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank.

Lees meer op www.rijksoverheid.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

(2339 6726 beoordelingen)
Terug naar boven